SNIMLJENO STVORENJE IZ VODE SA PANKERSKOM FRIZUROM, A DETALJ NA NJEGOVOJ ZADNJICI SVE JE ŠOKIRAO: Ovo je neviđeno
Ilustracija, Foto: Profimedia

PAŽNJA

SNIMLJENO STVORENJE IZ VODE SA PANKERSKOM FRIZUROM, A DETALJ NA NJEGOVOJ ZADNJICI SVE JE ŠOKIRAO: Ovo je neviđeno

Kornjača reke Mari ima karakterističan izgled zahvaljujući "pankerskoj" frizuri

Objavljeno:

Kornjača reke Mari prilagodila se životu pod vodom nakon što se odvojila od svih ostalih živih loza kornjača pre više od 18 miliona godina.

Kornjača iz reke Mari u Kvinslendu (Australija), uglavnom se hrani vodenim biljkama, a na njenom jelovniku ponekad su i semenke, voće i larve insekata.

Kornjača reke Mari ima karakterističan izgled zahvaljujući "pankerskoj" frizuri, odnosno zelenim algama koje rastu iz njene glave i tela i pomažu joj da se fino maskira i sakrije od predatora. Ona ima i dve dugačke, mesnate izbočine zvane mrene koje vire iz brade: one joj pomažu da oseti sve što se dešava u njenoj okolini.

Osim neobičnog izgleda, kornjača reke Mari poznata je po neobičnoj karakteristici koja joj služi kao "kec u rukavu", tačnije u njenoj zadnjici.

"Kornjača reke Mari može da provede dane potopljena pod vodom u kojoj bez problema diše kroz specijalizovane organe unutar svoje kloake", kaže Riki Gambs, istraživač u programu "EDGE of Existence" koji se bavi očuvanjem jedinstvenih i zanemarenih vrsta životinja.

Dok neke slatkovodne kornjače koriste svoju kožu da bi disale pod vodom, kloakalne žlezde omogućavaju kornjači reke Mari da bude duže potopljena, čak 72 sata. Kloakalne žlezde prekrivene su papilama zahvaljujući kojima kornjača dobija kiseonik koji ulazi u njen krvotok.

00:18

Ljiljana Stanišić riba studio Sceniranja

(Espreso/B92 /Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.