OVO JE NAJPOPULARNIJE IME U SRBIJI ZA DEČAKE: Nikada nije izšlo iz mode, a njegova SIMBOLIKA OSVAJA srca svih ljudi
Ovo ime ima duboku simboliku i značenje, Foto: Profimedia

morate znati

OVO JE NAJPOPULARNIJE IME U SRBIJI ZA DEČAKE: Nikada nije izšlo iz mode, a njegova SIMBOLIKA OSVAJA srca svih ljudi

Imena za dečake su poput modnih trendova - menjaju se s vremenom, ali neka od njih ostaju vanvremenska i neprevaziđena.

Objavljeno:

U Srbiji, tokom poslednjih nekoliko decenija, jedno ime se ističe kao konstanta u popularnosti - Luka. Ovo muško ime, zahvaljujući svojoj dubokoj simbolici i značenju, osvaja srca roditelja iz godine u godinu.

Luka - značenje imena

Ime grčkih korena nosi u sebi koncept svetlosti, sjaja i blistavosti. Ono je lepo i zvučno, ali ujedno ima i divnu simboliku.

Osnovno značenje je "neko ko donosi svetlost", odražavajući pritom povezanos sa apostolom Lukom. Ime Luka takođe može da označi i potencijal ličnosti dečaka koji ga dobije. Smatra se da su dečaci sa imenom Luka predodređeni da pružaju svetlost i vedrinu drugima, da se bave humanitarnim delima ili da teže pravdi, miroljubivosti i poštenju.

Roditelji vrlo pažljivo biraju imena svojim bebama
Roditelji vrlo pažljivo biraju imena svojim bebamafoto: Profimedia

Druga popularna imena

Osim Luke, tu je i ime Stefan koje je bilo vrlo popularno prethodnih decenija, a i dan danas je. Naime, osamdesetih godina najpopularnija imena za dečake u Srbiji bila su Miloš, Aleksandar, Marko, Milan, Nikola, devedesetih Nikola, Stefan, Aleksandar, Miloš, Marko, a dvehiljaditih Nikola, Luka, Stefan, Marko, Lazar. Na listi najčešćih imena za dečake u 2023. su: Mateja, Teo, Filip, Nikola, Danijel, Noa i Emil.

BONUS VIDEO:

03:46

OPOZICIJI JE CILJ URUŠAVANJE SRBIJE, OVAJ POTEZ NIJE IZ NJIHOVIH GLAVA Stručnjaci analiziraju zbog čega su ODBILI konsultacije

(Espreso/ Žena/ Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.