AKO SE MUČITE SA NESANICOM OBRATITE PAŽNJU: Može biti okidač za MNOGE BOLESTI
Nesanica, Foto: Profimedia

pažnja

AKO SE MUČITE SA NESANICOM OBRATITE PAŽNJU: Može biti okidač za MNOGE BOLESTI

Najvažnija je faza dubokog sna, koja nastupa 35 do 45 minuta nakon što ste utonuli u san, jer se tada jača imuni sistem

Objavljeno:

Ako ste izloženi virusima a neispavani ste, veća je verovatnoća da ćete se razboleti, upozoravaju lekari. Manjak sna može da bude „okidač“ i za brojne hronične zdravstvene probleme, poput dijabetesa i bolesti srca, ali i da poveća rizik od demencije.

– San je kao punjenje baterija na uređajima i neophodan je da biste se odbranili od gripa. Najvažnija je faza dubokog sna, koja nastupa 35 do 45 minuta nakon što ste utonuli u san, jer se tada jača imuni sistem – kaže dr Kris Bratner, dodajući da danas više od trećine odraslih osoba ne uspeva da odspava preporučenih sedam ili osam sati tokom noći.

Kada imamo neku infekciju ili se razvija neki upalni proces u organizmu, imuni sistem oslobađa određenu vrstu proteina, citokine, a kada smo neispavani, njihova proizvodnja se smanjuje, pa i imunitet slabi.

Nesanica, Nemir
foto: Profimedia / Mitar gavric / Panthermedia /

Koliko sati sna je preporučeno?

Deca starosti između 6 i 13 godina trebalo bi da spavaju od 9 do 11 sati, tinejdžeri 8 do 10 sati, a osobe starije od 18 godina sedam do devet sati tokom noći.

Kad vas muči nesanica

Ako vas muči nesanica nekada je dovoljno promeniti životne navike – imati ustaljeni ritam ustajanja i odlaska na spavanje, uvesti fizičku aktivnost tokom dana, izbegavati uzimanje kofeina i alkohola neposredno pred spavanje ili ovladati tehnikama relaksacije. Biljke koje mogu da vas opuste i pomognu vam da lakše utonete u carstvo snova su valerijana, lavanda, kamilica i majčina dušica.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srpski portal/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.