REŠITE SE STRESA NA POSLU NA BRZ I LAK NAČIN: Prestanite da se NERVIRATE i sačuvajte vaše ZDRAVLJE
Posao, Foto: Profimedia

važno

REŠITE SE STRESA NA POSLU NA BRZ I LAK NAČIN: Prestanite da se NERVIRATE i sačuvajte vaše ZDRAVLJE

Čak i male promene mogu dovesti do značajnih poboljšanja u kvalitetu onoga čime se bavite

Objavljeno:

Izabrati odgovarajući posao jedan je od preduslova za ispunjen život. Ali, koliko god da volite svoj posao često se događa da usled stresa osetite grč u stomaku svaki put kad krenete na radno mesto. Da se razumemo, savršen posao ne postoji i stres je neminovan čime god da se bavite i koliko god da ste predani na radnom mestu.

Da biste se rešili ove nelagode u stomaku stručnjaci imaju 6 saveta koji će vam pomoći da lakše pregurate radni dan. Čak i male promene mogu dovesti do značajnih poboljšanja u vašem odnosu prema poslu, ali i kvalitetu onoga čime se bavite.

1. Postavite realne ciljeve

Postavljanje ostvarivih i realnih ciljeva može sebi pružiti osećaj svrhe. Razbijanjem većih zadataka na manje, rešavanjem profesionalnog problema korak po korak možete raditi bolje i kvalitetnije čime podižete osećaj sopstvene vrednosti. Ovaj pristup može vam pomoći da ostanete motivisani i fokusirani tokom cele radne nedelje.

Kompjuter, Laptop, Rad, Posao, Oči, Vid
foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

2. Pozitivan radni prostor

Vaše fizičko radno okruženje može imati značajan uticaj na vaše emocije. Personalizovanje vašeg radnog prostora predmetima koji vam donose radost, kao što su biljke, fotografije ili inspirativne citate, može pomoći da se stvori pozitivnija atmosfera. Osim toga, održavanje organizovanog prostora može smanjiti stres i povećati produktivnost.

3. Redovne pauze

Nemoguće je ostati fokusiran svih osam sati koliko ste na radnom mestu. Zato je važno da redovno uzimate pauze tokom radnog dana kako biste sprečili da se preforsirate i održali mentalnu jasnoću. Bilo da je u pitanju kratka šetnja, meditacija ili razgovor sa kolegom, uključivanje redovnih pauza u vašu rutinu može vam pomoći da se napunite pozitivnom energijom i ostanete bolje skoncentrisani na radne zadatke.

4. Odnos sa kolegama

Izgradnja pozitivnih odnosa sa kolegama može napraviti ogromnu razliku u tome kako se osećate na svom poslu. Imati kolega koje vas razumeju i podržavaju može pružiti ohrabrenje, saradnju i osećaj zajedništva, čineći radnu nedelju prijatnijom.

5. Tražite nove izazove

Koliko god da ste dobri u svom poslu posle izvesnog broja godina dolazi do zasićenja. Ukoliko radite ono što se poklapa sa vašim interesovanjima može učiniti vaš rad ispunjenijim. Zatražite od nadređenih da preuzmete nove projekte ili odgovornosti koje su za vas izazov i inspirišu vas da budete bolji u onome čime s ebavite. Pronalaženje smisla u svom radu može povećati vaše opšte zadovoljstvo i osećaj svrhe.

6. Brinite o sebi

Prioritetno bavljenje sobom je ključno za održavanje zdravog balansa između posla i privatnog života. Bilo da je u pitanju redovno vežbanje, praktikovanje svesnosti ili bavljenje hobijima van posla, briga o vašem fizičkom i mentalnom zdravlju može pozitivno uticati na to kako pristupate svakoj radnoj nedelji.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.