DOKTORKA SAVETUJE ŠTA JE POTREBNO ZA ISPRAVNU INTIMNU HIGIJENU: Svaka žena mora da zna OVO, veoma je BITNO
Ginekolog, Foto: MasterVideo / Alamy / Alamy / Profimedia

pažnja

DOKTORKA SAVETUJE ŠTA JE POTREBNO ZA ISPRAVNU INTIMNU HIGIJENU: Svaka žena mora da zna OVO, veoma je BITNO

Postoji razlika i u tome koje je starosne dobi žena

Objavljeno:

Doktorka Vesna Tešić je u emisiji RTS ordinacija govorila o pravilnoj, intimnoj higijeni žena i napravila bitnu razliku prema životnoj dobi žene.

- Veoma je bitno da li se žena nalazi u generativnom periodu ili menopauzi i zavoisno od toga se mora prilagoditi sredstvo. Proizvodi za generativni period su nešto jačeg sastava i vrlo je važno da ta sredstva sadrže mlečnu kiselinu koja zaista štiti od eventualnih infekcija. Ona održava pH vrednost. Za higijenu spoljne kože genitilnih organa kod žena koje su u menopauzi apsolutno treba koristiti blaža sredstva i treba apsolutno voditi računa o tome zbog nedostatka hormona estrogena. Ta koža se stanjuje, podložnija je infekcijama. Najvažnije je izbegavati proizvode koji sadrže u sebi paraben, rekla je za RTS ordinaciju dr Vesna Tešić.

Ginekolog
foto: Maria Kraynova / Alamy / Alamy / Profimedia

Doktorka je savetovala da se koriste preparati koji u sebi sadrže kantarion i žalfiju koje imaju antiseptička dejstva. Takođe, doktorka Tešić tvrdi da voda nije dovoljna i da se ona danas razlikuje po sastavu, tako da je potrebno koristiti neko sredstvo kako bi se održavala pravilna higijena vaginalne regije.

O korišćenju kiselog mleka kao prevenciji ili lečenju intimne regije, doktorka je rekla:

- Ranije su bake imale određene rituale koje su sprovodile, retko kada da neka baka nije imala irigator, to je kantica za vaginalno ispiranje. Drugo, zaista su koristile mlečnu kiselinu, koristile su kiselo mleko da bi održale pH vrednost vagine, to je zaista tačno i tačno je da su puno koristile kantarionovo ulje, žalfiju. Do osamdesetih godina je to bilo vrlo rasprostranjeno. Nije greška koristiti kiselo mleko, sada imate i tablete koje su u stvari na bazi mlečne kiseline, koje su jako delotvorne, imate i kreme za žene u postmenopauzi - tvrdi doktorka.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.