EVO KOJI UNOS VITAMINA C DNEVNO VAM JE POTREBAN DA BI ORGANIZAM NORMALNO FUNKCIONISAO: U ovoj hrani ga ima NAJVIŠE
Povrće, Foto: Printscreen/Youtube/MasofsKitchen

pažnja

EVO KOJI UNOS VITAMINA C DNEVNO VAM JE POTREBAN DA BI ORGANIZAM NORMALNO FUNKCIONISAO: U ovoj hrani ga ima NAJVIŠE

Opšte preporuke ukazuju na dnevni unos od 65 do 90 miligrama za odrasle osobe

Objavljeno:

Vitamin C svima je dobro poznat kao odličan saveznik u čuvanju imunot sistema. Takođe, vitamin C je neophodan za formiranje kolagena, proteina koji je ključan za zdravlje kože, kostiju i krvnih sudova.

Postavlja se pitanje gde ga sve možemo naći na prirodan način i koliko smemo da ga uzimamo?

Izvori vitamina C možemo da nađemo u brojnim namirnicama. Nije samo limun bogat njime, već i ostalo citrusno voće, poput pomorandži i grejpfruta. Takođe, paprika važi za najveći izvor vitamina C, pružajući čak 95 mg ovog vitamina. Tu su i brokoli, spanać i paradajz.

Paradajz
foto: RINA

Voće poput jagoda, kivija i ananasa takođe sadrži visoke nivoe vitamina C. Ljubitaljima krompira laknuće. Pečeni krompir u ljusci, srednje veličine ima oko 20 miligrama vitamina C.

Dnevna potreba za vitaminom C varira u zavisnosti od faktora poput uzrasta, pola i zdravstvenog stanja. Opšte preporuke ukazuju na dnevni unos od 65 do 90 miligrama za odrasle osobe.

„Više od 1 g vitamina C ne treba da uđe u organizam. Ako uzmjemo više biće povećan pritisak, biće bolova u trbuhu i dugoročno gledano – biće kamena u bubregu“, ranije je objasnio bnaš gastorenterolog dr Vojislav Perišić.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srpski portal/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.