OVA DVA PIĆA MOGU DA IZAZOVU SRČANI UDAR: Pakao su za SRCE I PRITISAK, bolje da DEHIDRIRATE nego da ih POPIJETE
Srčani udar, Foto: Profimedia

pažnja

OVA DVA PIĆA MOGU DA IZAZOVU SRČANI UDAR: Pakao su za SRCE I PRITISAK, bolje da DEHIDRIRATE nego da ih POPIJETE

Otkrili su da dugotrajna konzumacija napitaka zaslađenih šećerom (SSB) i alkohola povećava rizik od kardiovaskularne smrtnosti i za muškarce i za žene, piše "mbg health".

Objavljeno:

Ako ste tip osobe koja u svakom trenutku ima tri pića na svom stolu, slušajte: Nova meta-analiza upoređuje kako šest različitih vrsta popularnih pića utiče na kardiovaskularno zdravlje i rizik od smrtnosti.

Nova meta-analiza objavljena u Journal of the American Societi for Nutrition analizirala je 20 različitih kliničkih studija kako bi otkrila kardiovaskularne rizike povezane sa šest različitih pića:

čaj

kafa

voćni sok

energetska pića

alkohol

piće zaslađeno šećerom ili veštački zaslađeno

Otkrili su da dugotrajna konzumacija napitaka zaslađenih šećerom (SSB) i alkohola povećava rizik od kardiovaskularne smrtnosti i za muškarce i za žene, piše "mbg health".

Da li su pića zaslađena šećerom tako loša? Evo šta kaže novo istraživanje

Gazirano piće
foto: Profimedia

Istraživači nisu bili u mogućnosti da utvrde kardiovaskularni rizik od voćnih sokova (koji imaju tendenciju da ima visok sadržaj prirodnog šećera) i energetskih napitaka zbog nedostatka značajnih podataka.

Međutim, prethodna istraživanja sugerišu da energetska pića mogu biti povezana sa srčanim aritmijama, srčanim zastojem i ishemijom miokarda 1 (nizak protok krvi, što može dovesti do blokiranja arterija). Dakle, prilično je sigurno da bi energetska pića verovatno trebalo da budu na listi konzumacije što ređe, čak i ako u ovom pregledu nije bilo dovoljno podataka za meta-analizu njihovog uticaja na zdravlje srca.

Zašto je šećer loš za srce?

Šećer
foto: Alexey Panferov / Alamy / Alamy / Profimedia

Šećer može podići vaš krvni pritisak, što dovodi do povećanog rizika od srčanog udara, moždanog udara, srčanih bolesti... U umerenim količinama i uz inače zdravu ishranu, šećer neće automatski podići vaš krvni pritisak. Ukratko, to je nešto na šta treba da obratite pažnju za svoje kardiovaskularno zdravlje.

Zanimljivo, druga istraživačka studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition otprilike u isto vreme je istraživala da li može da se sa fizičkom aktivnošću bori protiv učinaka napitaka zaslađenih šećerom ili veštački zaslađenih na kardiovaskularne bolesti.

U ovoj studiji, koja se sastojala od 100.000 odraslih osoba, oni koji su pili više od dva puta nedeljno imali su veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, bez obzira na preporučene nivoe fizičke aktivnosti.

Neka vas to ne remeti - vežbanje je odlično za srce. Međutim, ova studija sugeriše da možda neće u potpunosti umanjiti negativne učinke prekomernih slatkih pića, što služi kao još jedan razlog da pripazite na unos šećera.

Nijedna od ovih studija nije uključila uticaj povremenih pića zaslađenih šećerom, stoga nemojte preterivati. Umesto toga, samo vodite računa o tome koliko šećera ima u pićima za kojima svakodnevno posežete.

02:13

JUČE SAM SE ČUO SA MILIĆEM, SRCE MU NIJE DOBRO! Era Ojdanić otkrio: Ovo mi je HITNO tražio, moraću da mu odnesem

(Espreso/Republika/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.