ONAJ KO NAĐE OVAKVE PARE BIĆE SREĆAN DO KRAJA ŽIVOTA: Srbi ne znaju da su im u KOMŠILUKU, sve vreme su ISPRED NOSA
Ilustracija, Foto: Profimedia

legenda

ONAJ KO NAĐE OVAKVE PARE BIĆE SREĆAN DO KRAJA ŽIVOTA: Srbi ne znaju da su im u KOMŠILUKU, sve vreme su ISPRED NOSA

Legenda o vilama, vilinskim parama i vilinoj pećini vezana je za lokalitet Asprice, na padinama Sutormana, u kamenoj, bogatoj vodom i šumom gori iznad Bara u Crnoj Gori.

Objavljeno: 08:48h

Ako volite prirodu, bajke i čist vazduh, našli smo pravu destinaciju za vas. Možete da pešačite i da uzživate u krajoliku, a da pri tom imate i zadatak. Da pronađete viline pare.

Vraćamo se bajkama.

Legenda o vilama, vilinskim parama i vilinoj pećini vezana je za lokalitet Asprice, na padinama Sutormana, u kamenoj, bogatoj vodom i šumom gori iznad Bara u Crnoj Gori.

„Vile su živele posvuda po planinama, a njihovo pravo stanište bila je jedna pećina, koja se po njima zove Vilina pećina – vrlo teško dostupna, u steni ispod sutormanskog vrha Lonac (1004 m n/v).

Po narodnom predanju, nikada niko nije uspeo ući u tu pećinu osim Iva Dragišića iz Limljana (u XIX. veku). Po njegovim rečima i pričama koje je pričao naslednicima, kada se spustio u pećinu pomoću konopaca pričvršćenih za stabla, u prvom delu pećine nalazila se okrugla klesana kamena trpeza, kamene naćve i pribor za jelo, a u drugi deo pećine nije uspeo niti smeo ući jer su ga vile upozorile da to ne čini kako ne bi prokletstvo palo na celo selo“, piše na sajtu visitbar.org.

Legenda kaže, a stanovništvo prepričava s kolena na koleno, da su lepe i marljive vile rado pomagale osakaćenim, usamljenim i svim nesrećnim ljudima, završavajući noću poslove koje oni nisu uspevali ili umeli obaviti. Vile su ljudima davale savete, korile ih i utešile, nadgledale mnogobrojne sutormanske izvore i studence, svetile se i jasnim znacima upozoravale nepoštene i neiskrene, družile se sa čobanima i čuvale stoku.

Ali, niko nije smeo da ih vidi. Kada su ih jednom ugledali mladi seljani one su morale da odu.

“ Viđena vila tada je rekla: “Tako nam 365 sutormanskih izvora mi više ovde mesta nemamo!” Odlazeći, vile su za sobom ostavile i svoju planinu i svoju pećinu. Ipak, nisu htele da ih narod tog kraja pamti po zlu nego po dobrom. Odlazeći, za sobom su bacale vilinske pare, ostavivši u amanet da svakoga ko bude prolazio tim putem a pronađe makar jednu vilinu paru, prati sreća u životu. Nije lako uočiti i pronaći vilinske pare, a ni do sreće lako stići,“ piše na sajtu visitbar.org.

Dakle, brda i šume iznad Bara idealno su mesto za šetnju i potragu za vilim parama. Čitav predeo je bogat brojnim potocima, izvorima i pećinama, čistim vazduhom i bogatom bukovom šumom.

A šta su zaista viline pare?

„Tačno datiranje nastanka ovih okamenjenih ostataka fosila morskih organizama (vilinih para) na Sutormanu nismo našli. U literaturi se može pročitati da je Rumija planina između Skadarskog jezera i Barskog polja, nastala od paleozojskih i mezozojskih naslaga, tako da je vjerovatno to vremenski okvir nastanka ovih fosilnih ostataka morskih organizama na Sutormanu“, piše portalanalitika.me.

00:14

Snežana Borjan uživa za sve pare

(Espreso/city magazin/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.