OVE NAMIRNICE POSTAJU OTROVNE AKO IH DUGO DRŽITE U FRIŽIDERU: Srbi prave KOBNU GREŠKU jer ne poštuju prosto PRAVILO
Ove namirnice ne smete stavljati u frižider, Foto: Profimedia

morate znati

OVE NAMIRNICE POSTAJU OTROVNE AKO IH DUGO DRŽITE U FRIŽIDERU: Srbi prave KOBNU GREŠKU jer ne poštuju prosto PRAVILO

Ponekad nismo ni svesni da neke stvari radimo pogrešno. To je i slučaj kada određene namirnice želimo da sačuvamo u frižideru, a one zapravo mogu postati vrlo toksične i dovesti do trovanja hranom.

Objavljeno:

Doktorka Dimpl Jangda koja putem društvenih mreža često deli savete kako bi pomogla ljudima u njihovoj svakodnevnici, podelila je četiri namirnice koje mogu biti štetne ako ih ostavimo u frižideru.

"Mnogi ljudi to ne znaju, ali postoji nekoliko namirnica koje ne bi trebale ići u vaš frižider, a ljudi ih i dalje unose", objasnila je.

Beli luk

Doktorka savetuje da nikada ne treba kupovati oguljeni beli luk, a ni da ga ne trebamo držati u frižideru. To je zato što će ga vrlo brzo uhvatiti plesan. Budući da je usev bogat vodom, poznato je da beli luk apsorbira vlagu iz frižidera, što ga čini osetljivijim na pojavu i rast plesni.

Beli luk koji je stajao u frižideru može prouzrokovati stezanje u grudima, koje je praćeno kašljem. Stoga, beli ruk radije držite na suvoj radnoj površini.

Crveni luk

Polovinu neiskorišćenog crvenog luka ne bi trebalo staviti u frižider
Polovinu neiskorišćenog crvenog luka ne bi trebalo staviti u frižiderfoto: Profimedia

Crveni luk veoma je sličan belom luku i ne biste ga trebali ostavljati u frižideru. Ne samo da nije poželjno ostaviti polovinu luka, nego ne biste trebali ostavljati ni ceo luk jer on uvlači bakterije iz svoje okoline. Istraživanja su pokazala da mnogi Amerikanci čiste frižidere jednom ili dva puta godišnje, stoga su njihovi frižideri pravo leglo bakterija.

Sveži đumbir

Ni svežem đumbiru nije mesto u frižideru. To je zato što plesan vrlo brzo počne da raste na đumbiru. Iako je veoma zdrav, njegovo nepropisno skladištenje je opasno. Doktorka Jangda navela je da stvaranje plesni na svežem đumbiru podstiču hladna temperatura i vlaga, a to ga čini vrlo toksičnim.

Kuvani pirinač

Poslednja na spisku namirnica koje mogu biti toksične jer ih brzo uhvati plesan je kuvani pirinač. Ako se nalazi u vašem frižideru, poželjno je da je konzumirate u roku od 24 sata. Osim toga, navodi se da kuhani pirinač ima potencijal za uzgoj bakterija.

BONUS VIDEO:

51:08

CRNA HRONIKA 18.02.2024

(Espreso/ B92/ Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.