EVO DA LI JE DOBRO SPREMATI SPANAĆ SA MLEKOM, OVO NAJVIŠE MUČI SVAKU DOMAĆICU: Konačno rešena svaka DILEMA
Spanać sa mlekom, Foto: Printscreen/Youtube/Tasty Balkan Food

morate da znate

EVO DA LI JE DOBRO SPREMATI SPANAĆ SA MLEKOM, OVO NAJVIŠE MUČI SVAKU DOMAĆICU: Konačno rešena svaka DILEMA

Kako ističu nutricionisti, priprema ovog povrća sa mlekom je obavezna upravo zbog oksalne kiseline, koja se u tom slučaju vezuje za kalcijum iz mleka

Objavljeno:

Spanać je lisnato povrće visoke nutritivne vrednosti. Mnoge domaćice imaju dilemu da li spanać treba pripremati sa mlekom ili ne? Međutim, kako ističu nutricionisti, priprema ovog povrća sa mlekom je obavezna upravo zbog oksalne kiseline, koja se u tom slučaju vezuje za kalcijum iz mleka.

Pored ovoga, postoje i drugi zdravstveni razlozi zbog kojih bi spanać trebalo da pomešate sa mlekom kada ga pripremate. Naime, prema rezultatima studije u Švedskoj, upotreba kravljeg mleka visoke i srednje masnoće, kao i kokosovog mleka u smutijima od spanaća, može da olakša varenje antioksidansa luteina iz ovog lisnatog povrća.

Spanać
foto: Printscreen/Youtube/Tasty Balkan Food

- Kravlje mleko, generalno gledano, ima bolje rezultate od biljnih proizvoda, posebno od, recimo, sojinog mleka - objasnila je autorka studije Rozana Čung, docent na Katedri za zdravlje, medicinu i sestrinstvo Univerziteta Linkoping u Švedskoj.

Lutein je antioksidans sa antiinflamatornim svojstvima, koji se obično nalazi u spanaću i kelju. Studije su se fokusirale na potencijal luteina za zdravlje očiju i otkriveno je da on može ublažiti progresiju makularne degeneracije povezane sa uzrastom.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/NajŽena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.