SVEMIRSKA SALATA KOJA SE POSLUŽUJE SAMO ASTRONAUTIMA: Evo u čemu je tajna idealne HRANE za njihova PUTOVANJA
Batat salata idealna za astronaute, Foto: printscreen/ instagram/ nismo_kod_kuce

morate znati

SVEMIRSKA SALATA KOJA SE POSLUŽUJE SAMO ASTRONAUTIMA: Evo u čemu je tajna idealne HRANE za njihova PUTOVANJA

Astronauti imaju brojne atipične probleme, uključujući ishranu, a svemirska salata mogla bi da bude idealna za dugotrajan boravak u svemiru.

Objavljeno:

Ova svemirska salata nije samo nešto što bi hranilo astronaute, već bi mogla i da se proizvodi u svemiru i samim tim bude održivo rešenje.

Kad se radi o svemirskim putovanjima, još nismo došli do tačke u kojoj astronauti provode godine daleko od Zemlje, putujući među zvezdama ili živeći na površini stranog sveta.

Ako ikada poželimo da stignemo tamo, moraćemo da otkrijemo kako ti budući putnici mogu da sami proizvode hranu, prenosi TU Magazin.

Prva faza studije koju je u decembru 2023. objavio časopis za nauku i tehnologiju hrane Američkog hemijskog društva nastala je kao kompjuterski napravljen model za održivu, obnovljivu prehranu astronauta.

Studija je izdvojila nekoliko sastojaka koja čine svemirsku salatu, nakon čega je ona napravljena i poslužena astronautima.

Svemirska salata kao dobro rešenje

U početku istraživanja sve je ukazivalo na vegansku hranu, ne zbog njene vrednosti ili superiornosti u odnosu na drugu, već zbog ograničenih mogućnosti uzgajanja isključivo biljaka u svemiru. Životinje su veliki problem.

Međutim, nekoliko prerađenih životinjskih sastojaka, poput konzervirane ribe i piletine, dodano je studiji zbog njihovog sadržaja i hranjivih materija.

Idealan svemirski usev treba da da visok, hranjiv prinos uz relativno mali trud. Nekoliko vrsta žitarica se našlo na listi, uključujući amarant i kinou.

Ove tradicionalne namirnice su toliko hranjive da ih često nazivaju superhranom.

Pored toga, tu su razne semenke i orašasti plodovi, razno voće i povrće, soja i nekoliko začina poput cimeta, kardamoma i karanfilića.

Naučnici su identifikovali 102 idealna sastojka za svemirsku ishranu.

Nakon toga su upotrebili softver za generisanje kombinacija koje zadovoljavaju određene parametre.

Hrana za astronaute je uglavnom bazirana na veganskoj ishrani
Hrana za astronaute je uglavnom bazirana na veganskoj ishranifoto: Profimedia

Prosto rečeno, kompjuter je pravio recepte, i na kraju je suzio izbor na šest do osam namirnica, navodi Atlasobscura.

Na kraju je ozbiljno ispitano 10 recepata, od kojih je šest uključivalo životinjske sastojke, a četiri su bila veganska.

Utvrđeno je da je najoptimalnija kombinacija sastojaka, balansirajući maksimalnu hranjivost sa minimalnim poljoprivrednim resursima, jedna od veganskih opcija.

To svemirska salata je kombinacija batata, kelja, soje, maka, ječma, kikirikija i suncokreta. Ove namirnice se relativno lako uzgajaju, hranljive su i ukusne.

Ova studija ne daje konačan odgovor o tome kako će dugoročna svemirska hrana izgledati, ali to nije ni bio cilj.

Studija je uvod u multinacionalna istraživanja koja će se sprovoditi u sedećih nekoliko godina.

U sledećoj fazi istraživači bi mogli otkriti da izvediva svemirska poljoprivreda zahteva ne samo novu tehnologiju, već i nove, ultra-učinkovite sorte useva.

Za sada je identifikovan prvi recept, sa idealnim sastojcima koji će, bar po studiji, moći da se gaje u svemiru.

BONUS VIDEO:

01:09

KONCERT SE RASPRODA, A ONDA GA NEKI BLAVOR ZABRANI! Pevačica iz Rijeke OSULA po hrvatskim političarima zbog zabrane srpskih pevača

(Espreso/ Danas/ Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.