OVA STVAR IZAZIVA STERILITET KOD MUŠKARACA: Simptomi se ne javljaju SAMO DOLE, pogađa GRLO I OČI a ovo je STRAVIČNO
Ilustracija, Foto: Romans Klevcovs / Alamy / Alamy / Profimedia

važno

OVA STVAR IZAZIVA STERILITET KOD MUŠKARACA: Simptomi se ne javljaju SAMO DOLE, pogađa GRLO I OČI a ovo je STRAVIČNO

Obično se pojavljuju između 1 do 3 nedelje nakon izloženosti infekciji

Objavljeno:

Simptome hlamidije kod muškaraca veoma je teško uočiti. Oni se mogu pojaviti retko i sporadično, zbog čega pacijenti često veruju da oni nisu posledica infekcije.

Ovi simptomi kod muškaraca uključuju:

beličastu, zamućenu ili vodenastu sluz na vrhu penisa,

bolan, neprijatan ili osećaj ”pečenja” prilikom mokrenja,

upalu, osetljivost i bol u i oko testisa.

Obično se pojavljuju između 1 do 3 nedelje nakon izloženosti infekciji. Muški simptomi hlamidije nisu ograničeni samo na predeo genitalija, oni mogu da se pojave i u grlu, na očima ili na rektumu (u zavisnosti od načina na koji je preneta infekcija).

Takođe, mogu se pojaviti i sledeći simptomi:

bol u predelu rektuma, sluz ili krvarenje,

konjuktivitis na očima i

infekcija grla.

Šta se dešava kada muškarci ne leče hlamidiju?

Prostata, Penis, Muškarac
foto: Isai Hernández / Panthermedia / Profimedia

Negativan uticaj hlamidije na neplodnost je veoma često potcenjen. Hlamidija kod muškaraca može umanjiti kvalitet semene tečnosti i uzrokovati ožiljke na reproduktivnom traktu (što može dovesti do trajne neplodnosti).

Muškarci sa hlamidijom imaju tri puta veći normalni nivo DNK fragmentacije u spermi (što znači da genetski materijal nije dovoljno kompaktan i da su duge strune DNK postale podložne lomnjenju).

Mikoplazma (takođe infekcija koja se prenosi seksualnim putem) i hlamidija uzrokuju stvaranje nedovoljne količine sperme. Inficirani muškarci imaju 80% više fizičkih abnormalnosti i 10% manju pokretljivost sperme u poređenju sa njihovim zdravim vršnjacima. Takođe, muškarci sa infekcijom hlamidije imaju više šansi da osete reumatološke neprijatnosti, uretritis (upalu uretre) i reaktivni artritis.

Kada se testirati?

Rano otkrivanje i lečenje hlamidije je ključno. Ukoliko ste nedavno praktikovali nezaštićen odnos sa novim partnerom ili sa nekim za koga sumnjate da može biti inficiran ili se jednostavno duži vremenski period niste testirali na postojanje seksualno prenosive infekcije, trebalo bi da se testirate, piše IVF Centar.

Kako se leči hlamidija?

Ukoliko je test pozitivan, moguće je da vam lekar prepiše jednokratnu dozu antibiotika (npr. Azitromicin) ili alternativu ukoliko ste alergični na standardne antibiotike. Veoma je važno da kontaktirate vaše bivše partnere i ukažete im na mogućnost da i oni mogu imati hlamidiju.

02:26

Sterilitet - sve češći problem u Srbiji!?

(Espreso/Blic žena/IVF centar /Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.