NOVAK SE STRIKTNO PRIDRŽAVA OVIH PRAVILA, A TO JE KLJUČ USPEHA: Opisao DETALJAN PLAN ISHRANE, evo šta je NAJVAŽNIJE
Novak Đoković, Foto: EPA/MAST IRHAM

MORATE DA ZNATE

NOVAK SE STRIKTNO PRIDRŽAVA OVIH PRAVILA, A TO JE KLJUČ USPEHA: Opisao DETALJAN PLAN ISHRANE, evo šta je NAJVAŽNIJE

Pogledajte detaljni plan ishrane najboljeg tenisera sveta - Novaka Đokovića!

Objavljeno:

Najbolji teniser sveta Novak Đoković skrenuo je dosta pažnje na sebe od kada je zadao ozbiljan zadatak budućim generacijama u "belom sportu". Njegove izmene u načinu ishrane i uspeh koji je postigao otkako ih je uveo privukle su dosta publiciteta. Upravo o tome je broj jedan u tenisu pisao u svojoj knjizi "Serviraj za pobedu". Za njega je hrana informacija. Pažljivo je osluškuje i bira, kao i svoj organizam. Ne spori da mu je omiljena naša izreka: "Snaga na usta ulazi!"

"Zapitajte se: Kako se osećam kad pojedem nešto nezdravo? Ne odmah, dok još u ustima osećate ukus šećera/soli/masnoće, već posle toga. Kad jedete lošu hranu, telo to zna. Šalje vam jasan i glasan signal: 'Ova hrana je loša i platićeš zbog toga!”' A koji su to signali? Osećate se letargično ili 'bljak', ili vas muči loša probava. Glava vam možda nije najbistrija ili vas boli", započeo je Novak u jednom od poglalja u svojoj knjizi.

Ovo je čarobni napitak Novaka Đokovića koji je veoma zdrav.

Novak Đoković, Janik Siner
foto: EUROSPORT 1/PRINTSCREEN

Ono čega se slepo pridržava, kako je naveo, jesu četiri pravila:

Jedite polako i svesno.

Dajte telu jasne instrukcije.

Budite pozitivni.

Idite na kvalitet, ne na kvantitet.

A evo kako ih primenjuje u svojoj ishrani.

Doručak

"Čim ustanem iz kreveta, najpre popijem veliku čašu vode sobne temperature. Kao što sam već kazao, izbegavam vodu s ledom, i to s razlogom. Kad popijete hladnu vodu, telo mora da pošalje više krvi u organe za varenje da bi se ta voda ugrejala do temperature od 37 °C. Taj proces ima i svojih dobrih strana - zagrevanjem hladne vode troši se i koja kalorija više - ali isto tako usporava varenje i ne šalje dovoljno krvi tamo gde mi je potrebna: u mišiće. I zato ujutru, i u toku celog dana, pijem isključivo mlaku vodu. Posle malo istezanja i blagih gimnastičkih vežbi, spreman sam za doručak. Najčešče doručkujem 'super pahuljice'. Činiju napunim sledećom mešavinom", otkriva Nole i navodi koje su to namirnice u pitanju:

Bezglutenske pahuljice ili ovsena kaša

Šaka mešanih orašastih plodova - bademi, orasi, kikiriki

Malo semenki suncokreta ili bundeve

Voće zasebno ili naseckano u zdelu, na primer banane i sve vrste bobica.

Kašičica kokosovog ulja (volim ga zbog elektrolita i minerala)

Pirinčano mleko, bademovo mleko ili kokosova vodica

Novak Đoković
foto: Sydney Low/CSM / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ručak

Dalje, njegov tipični ručak sastoji se od bezglutenske testenine i povrća. Testenina je napravljena od kvinoje ili heljde. Što se povrća tiče, izbor je velik i raznovrstan. Rukola, pečene paprike, svež paradajz, ponekad krastavac, dosta brokola, dosta karfiola, boranija, šargarepa.

"Kombinujem povrće sa testeninom, malo maslinovog ulja i malo soli. Takav spoj namirnica mi prija. Ne jedem teške sosove poput paradajz-sosa. Sos od paradajza - čak i onaj koji vam mama sama napravi - obično se sprema od sastojaka iz konzerve, što znači da ima i aditiva. Osim toga, teški sosovi usporavaju varenje", istakao je Đoković.

Večera

Kasnije, kad dođe vreme za večeru, Nole unosi dosta proteine u vidu mesa ili ribe (barem je to bilo pre nego što je pre nekoliko godina u potpunosti odustao od namirnica životinjskog porekla).

"Obično jedem biftek, piletinu ili lososa, ali samo ako je meso organskog porekla, od napasanih goveda, živine iz slobodnog tova, ribe iz slobodnog ulova i slično. Kasnije, kad dođe vreme za večeru, unosim proteine u vidu mesa ili ribe. Obično jedem biftek, piletinu ili lososa, ali samo ako je meso organskog porekla, od napasanih goveda, živine iz slobodnog tova, ribe iz slobodnog ulova i slično. Što je hrana bliža prirodi, to je hranjivija", zakjljučio je Novak Đoković.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Mondo/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.