OVO JE DETALJAN PRIKAZ MLADOG MESECA U 2024. GODINI: Zapamtite NEKOLIKO DATUMA jer će tada SVE BITI DRUGAČIJE
Mesec, Foto: Espreso

lunarni kalendar

OVO JE DETALJAN PRIKAZ MLADOG MESECA U 2024. GODINI: Zapamtite NEKOLIKO DATUMA jer će tada SVE BITI DRUGAČIJE

Predstavljamo vam lunarni kalendar za 2024. godinu. U 2024. godini se očekuju dva pomračenja Sunca i dva pomračenja Meseca, da li će biti vidljiva iz našeg regiona?

Objavljeno:

Mesec je drugo najsjajnije nebesko telo nakon Sunca posmatrano sa Zemlje, ali Mesec ne emituje svoju svetlost, već reflektuje svetlost sa Sunca. Kako Mesec stalno menja svoj položaj u odnosu na Zemlju i Sunce, tako i deo Meseca koji je osvetljen svakog dana izgleda drugačije. Ovo nazivamo mesečevim menama. Od jednog mladog meseca do drugog (trajanje jedne lunarne faze) obično prođe oko 29 dana.

Kada se Mesec na svojoj putanji oko Zemlje nađe između Sunca i Zemlje, tada imamo mladi mesec. Tada se Mesec ne vidi, budući da je ka Zemlji okrenuta tamna-neosvetljena strana Meseca. Kada se Mesec nađe na strani suprotnoj od Sunca, odnosno kada se Zemlja nalazi između Sunca i Meseca, tada imamo pun mesec. Zemlji je tada okrenuta cela osvetljena strana Meseca.

Naš lunarni kalendar pokazuje sve datume u 2024. godini kada se očekuje pun i mlad mesec.

Pun mesec u 2024. godini:

Lunarni sistem
foto: Printscreen VremeRadar.com

Dani, datumi, časovi i minuti su izraženi po vremenu za Srbiju.

Kako lunarna faza traje malo kraće od kalendarskih meseci, tako se mesečeve faze polako pomeraju napred u odnosu na kalendar. Zato se ponekad desi da u istom kalendarskom mesecu padnu dva puna ili dva mlada meseca. Drugi pun mesec u toku jednog kalendarskog meseca poznat je kao „plavi mesec“, ali se ovaj pun mesec uopšte ne razlikuje od normalnog punog meseca. U 2024. godini neće biti „plavog meseca“.

Mlad mesec u 2024. godini:

Lunarni sistem
foto: Printscreen VremeRadar.com

Dani, datumi, časovi i minuti su izraženi po vremenu za Srbiju.

U 2024. godini se očekuju dva pomračenja Sunca i dva pomračenja Meseca. Pomračenja Meseca će se desiti 25. marta i 18. septembra, ali će biti gotovo neprimetna. U pomračenju 18. septembra se i iz našeg regiona može videti kako će svega 3.5% mesečevog diska biti zaklonjeno.

Pomračenja Sunca će se desiti 8. aprila i 2. oktobra, ali neće biti vidljiva iz našeg regiona. Totalno pomračenje Sunca se očekuje 8. aprila i biće vidljivo sa dela Pacifika, Centralne i Severne Amerike, i severa Atlantika.

Posmatranje kretanja Sunca i Meseca bilo je od velikog značaja u istoriji čovečanstva. Danas je poznavanje položaja Meseca posebno važno za brodarstvo zbog plime i oseke, a takođe za ljubitelje zvezda, da znaju koje noći su pogodne za posmatranje neba.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Vreme radar/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.