OVE KUĆNE APARATE NIKAD NE UKLJUČUJTE U PRODUŽNI KABL: Ugrozićete i svoj i tuđi ŽIVOT, OPASNO JE KAO ĐAVO
Produžni kabl, Foto: Printscreen/Youtube/misoo83 tutorials

paŽnja

OVE KUĆNE APARATE NIKAD NE UKLJUČUJTE U PRODUŽNI KABL: Ugrozićete i svoj i tuđi ŽIVOT, OPASNO JE KAO ĐAVO

Pre nego što povežete više uređaja na jedan produžni kabl, proverite ukupnu snagu koju taj kabl može da izdrži kako biste osigurali siguran rad svih uređaja.

Objavljeno:

U današnjem modernom svetu, korišćenje električnih uređaja postalo je sastavni deo našeg svakodnevnog života. Međutim, kada je reč o upotrebi električne energije, važno je voditi računa o bezbednosti kako bismo izbegli potencijalne rizike. Jedan od načina da to postignemo je pažljiv izbor uređaja koje ćemo priključiti na produžni kabl.

Domovi su puni nameštaja tako da je doći do zidnih utičnica ponekad teško i zato je upotreba produžnih kablova neophodna. Produžni kabl je koristan dodatak koji omogućava povezivanje više električnih aparata na jednu utičnicu. Ovo je posebno praktično u situacijama kada je broj raspoloživih utičnica ograničen. Međutim, važno je pravilno rasporediti opterećenje kako biste izbegli preopterećenje i potencijalne rizike kao što su pregrevanje ili kratki spojevi. Pre nego što povežete više uređaja na jedan produžni kabl, proverite ukupnu snagu koju taj kabl može da izdrži kako biste osigurali siguran rad svih uređaja.

Koje aparate ne bi trebalo priključivati na produžni kabl radi očuvanja bezbednosti?

Utičnica
foto: Printscreen Youtube/Enefy

Veliki kućni aparati: Aparati poput mašine za veš, mašine za sušenje veša, šporeti i frižideri imaju visok unos energije pri paljenju, što može izazvati opterećenje na produžnom kablu. Ovi uređaji bi trebalo direktno priključiti u zidnu utičnicu kako bi se sprečilo pregrevanje produžnog kabla i potencijalni požar.

Električni grejači: Grejači poput radijatora i grejalica takođe troše veliku količinu energije. Njihovo priključivanje na produžni kabl može dovesti do preopterećenja i pregrevanja kabla, što može izazvati ozbiljne rizike.

Klima uređaji: Klima uređaji takođe zahtevaju veliku količinu energije za rad. Priključivanje klime na produžni kabl može dovesti do prekida u snabdevanju strujom, oštećenja uređaja ili čak požara.

Aparati sa grejnim elementima: Uređaji kao što su friteze, tosteri, lektrični rešoi, pekači i mikrotalasne rerne takođe bi trebalo direktno priključiti u zidnu utičnicu. Grejni elementi ovih aparata mogu dovesti do visokih temperatura koje produžni kabl možda neće izdržati.

Uređaji sa oštećenim kablovima: Ako imate uređaje sa oštećenim ili istegnutim kablovima, nikako ih ne biste trebali priključivati na produžni kabl. Oštećeni kablovi povećavaju rizik od kratkog spoja ili požara.

Aparati sa visokim naponom: Električni uređaji koji zahtevaju veći napon, kao što su uređaji za varenje, trebalo bi direktno povezati sa adekvatnim napajanjem. Priključivanje ovih uređaja na produžni kabl može dovesti do ozbiljnih problema sa strujom.

Za televizore važi posebno pravilo kada je reč o priključivanju na produžni kabl. Ako se odlučite za ovakav korak, neophodno je obezbediti produžni kabl sa prenaponskom zaštitom. Ova zaštita je ključna kako bi se sačuvala osetljiva elektronika unutar televizora od iznenadnih kolebanja napona, posebno od naglog porasta napona. Slično pravilo važi i za laptop računare, gde proizvođači često strogo upozoravaju da se laptopi tokom punjenja trebaju priključivati direktno u zidnu utičnicu. Osim potencijalnih problema sa naponom, koji se delimično rešava prenaponskom zaštitom, korišćenje produžnog kabla za laptop može dovesti i do pregrevanja, što može ozbiljno oštetiti unutrašnje komponente uređaja.

02:02

STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!

(Espreso/ Tehnomedia.blog/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.