OVO JE NAJGORA NAVIKA KOJU SVI RADITE PRED SPAVANJE: Srbi bez toga ne ležu u krevet, a može biti KOBNO po zdravlje
Ilustracija, Foto: Profimedia

SAZNAJTE

OVO JE NAJGORA NAVIKA KOJU SVI RADITE PRED SPAVANJE: Srbi bez toga ne ležu u krevet, a može biti KOBNO po zdravlje

Promenite ovu naviku što pre kako biste ustali ujutru odmorni

Objavljeno:

Nedavno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu "Northwestern" u Čikagu i objavljeno u časopisu Nacionalne akademije nauka osvetlilo je štetne efekte uobičajnih noćnih navika.

Istraživanje, koje je obuhvatilo 500 učesnika, otkrilo je da izloženost "ambijentalnom svetlu" sa televizije tokom sna može imati ozbiljne posledice po kardiovaskularno zdravlje i rezistenciju na insulin.

Stres, San, Spavanje, Umor
foto: Profimedia

Prema doktorki Filis Zi, glavnoj istražiteljki, čak i umerena izloženost svetlu tokom sna može poremetiti regulaciju glukoze i kardiovaskularnog sistema, što su faktori rizika za srčane bolesti, dijabetes i metabolički sindrom.

Najzdravije je spavati u potpunom mraku

Ovi nalazi istraživanja naglašavaju važnost smanjenja izloženosti svetlu tokom sna radi umanjivanja rizika povezanih sa srčanim oboljenjima i dijabetesom. Značajno je napomenuti da je prethodno istraživanje iz 2019. godine, koje je uključilo preko 40.000 žena, takođe istaklo povezanost između gledanja televizije pre spavanja i povećanog rizika od gojaznosti. Ovo je značajno jer je gojaznost povezana sa srčanim oboljenjima i dijabetesom, dodatno ističući potencijalnu opasnost ovog navika koji se na prvi pogled čini bezopasnim. Preporuka doktorke Zi da "izbegavate ili smanjite izloženost svetlu tokom sna" predstavlja ključni savet za osobe koje teže unapređenju svog zdravlja. Iako privlačnost gledanja televizije pre spavanja može biti jaka, potencijalne posledice otkrivene ovim istraživanjima pružaju ubedljiv razlog da se razmotri ovaj navika. Sprovođenje mera za stvaranje tamnijeg i pogodnijeg okruženja za spavanje može potencijalno doneti značajne dugoročne zdravstvene koristi.

BONUS VIDEO

03:33

SAVETI STRUČNJAKA ZA ČUVANJE IMUNITETA TOKOM ZIME! Tri do četiri sata pred spavanje NE RADITE OVO, a ujutru UVEDITE OVAJ RITUAL

(Espreso/republika/M.Ognjenović/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.