ZBOG OVE HRANI DRASTIČNO VIŠE VAM OPADA KOSA: Stručnjaci UPOZORAVAJU da to odmah izbacite iz jelovnika
Ilustracija, Foto: Profimedia

morate znati

ZBOG OVE HRANI DRASTIČNO VIŠE VAM OPADA KOSA: Stručnjaci UPOZORAVAJU da to odmah izbacite iz jelovnika

Evo zbog koje hrane vam opada kosa

Objavljeno:

Poznata poslovica kaže da smo ono što jedemo. Ovo se odnosi i na zdravlje naše kose. Koliko god iznenađujuće zvučalo, ako imamo nezdrave navike u ishrani, one će uticati na izgled i zdravlje naše kose.

Gubitak ili stanjivanje kose je čest problem ovih dana kao rezultat preteranog stresa i loše ishrane.

Triholog, lekar specijalizovan za dijagnozu i lečenje kose i vlasišta, i kozmetičarka, Priti Mahire, podelila je listu od osam prehrambenih navika koje mogu dovesti do gubitka kose.

Višak vitamina A

Višak svega je loš, a esencijalni vitamini nisu izuzetak. Vitamin A je neophodan za zdravu kosu i oči, ali višak može doprineti gubitku kose.

Previše pržene ili masne hrane

Postoji veza između masti koje se nalaze u prženoj hrani i povećanog nivoa dihidrotestosterona (DHT) i testosterona, hormona koji dovode do ćelavosti kod muškaraca i žena. Dakle, ako konzumiramo hranu pripremljenu na visokoj temperaturi, ona povećava oksidativni stres organizma, što dovodi do upale, a rezultat je opadanje kose.

Jedite hranu bogatu živom

Triholog navodi da neke vrste ribe, kao što su skuša, suši, sabljarka i određene tunjevine, sadrže visok nivo žive, što se dovodi u vezu sa opadanjem kose.

Kosa, Perut
foto: Printscreen TikTok/civan.ibrahim99

Ishrana sa malo proteina

Proteini sadrže aminokiseline neophodne za rast kose, rekao je Mahire za Health Shots. Folikulima kose su potrebni proteini da bi rasli i pravilno funkcionisali. Nedostatak proteina dovodi do proređivanja, gubitka i lomljivosti kose.

Unos hrane sa visokim glikemijskim indeksom

Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom suviše se lako razlažu na šećer. Taj šećer zatim povećava insulin i androgene u telu, što negativno utiče na zdravlje kose.

Jedete hranu bogatu prerađenim šećerom

Konzumiranje visokog nivoa prerađenog šećera dovodi do povećanja insulina koji smanjuje folikule dlake, što dovodi do ranog gubitka kose. Mahire preporučuje izbegavanje peciva i upakovane hrane što je više moguće.

Nizak unos cinka i gvožđa

Cink i gvožđe pomažu u stvaranju keratina, koji je neophodan za zdravlje i rast kose. Nizak unos ovih hranljivih materija negativno utiče na kosu. Cink je esencijalni mineral u tragovima koji naše telo ne može da proizvede samo, pa ga moramo unositi u odgovarajućoj količini kroz naše navike u ishrani.

Pored toga, nedostatak gvožđa u ishrani može dovesti do anemije, koja ometa snabdevanje folikulima hranljivih materija i može prekinuti ciklus rasta kose.

Nedostatak kalcijuma

Kalcijum takođe igra važnu ulogu u održavanju zdrave i sjajne kose. Triholog ističe da nedostatak kalcijuma dovodi do opadanja i proređivanja kose.

Priti Mahire preporučuje da namirnice poput jogurta, graška, semenki, orašastih plodova, jaja, oraha, zelenog lisnatog povrća, citrusa, integralnih žitarica, kikirikija i sočiva uključimo u našu ishranu kako bismo osigurali zdrav i sjajan rast kose.

Bonus video:

00:15

Hapšenje zbog filma Nedelja

(Espreso/Krstarica/A.J./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.