EVO ZAŠTO SU MAČKE OPSEDNUTE KUTIJAMA: Nemojte ih terati iz njih, postoji razlog zbog kojeg VOLE da budu u NJIMA
Mačka, Foto: Printscreen TikTok/niceshortsbest

pažnja

EVO ZAŠTO SU MAČKE OPSEDNUTE KUTIJAMA: Nemojte ih terati iz njih, postoji razlog zbog kojeg VOLE da budu u NJIMA

Neobičan fenomen koji privlači pažnju svih vlasnika mačaka

Objavljeno:

Svako ko je ikada bio vlasnik mačke verovatno je primetio neodoljivu privlačnost koju mačke imaju prema kartonskim kutijama. Ali šta stoji iza ove opsesije? Zašto su mačke toliko fascinirane ovim predmetima?

Mačja opsesija kutijama je višeslojna i duboko ukorenjena u njihovoj prirodi. Od potrebe za toplinom i sigurnošću, preko teritorijalnih instinkata, do radoznalosti i lovačke prirode, kutije pružaju mačkama mnogo više od običnog kartona. Razumevanje ovih razloga pomaže nam da bolje shvatimo i cenimo složenost naših mačjih saputnika. U ovom tekstu ćemo istražiti pet glavnih razloga koji objašnjavaju ovaj neobičan fenomen.

1. Potreba za toplinom i udobnošću

Za mačke, kutija nije samo kutija – to je udobno utočište. Dr Paola Kuevas Moreno, veterinar i stručnjak za ponašanje životinja, objašnjava da karton sa niskom toplotnom provodljivošću služi kao izolator. Mačke ulaze u kutije kako bi sačuvale telesnu toplotu i stvorile toplo i udobno okruženje za odmor.

2. Označavanje teritorije

Teritorijalna priroda mačaka igra značajnu ulogu u njihovoj privlačnosti prema kutijama. Dr Kuevas Moreno naglašava da kutije pružaju granice i prostor koji mačke mogu da obeleže kao svoj, koristeći mirisne žlezde. Ovo stvara osećaj sigurnosti i pripadnosti.

3. Lovački instinkt

Dr Rej Spragli, veterinar, ističe da su mačke prirodne grabljivice iz zasede. Kutije im pružaju idealno skrovište za prikrivanje i iznenadni napad na plen koji ništa ne sumnjajući . Ovaj lovački instinkt takođe smanjuje anksioznost kod mačaka i čini ih opuštenijim.

4. Sigurnost i opuštanje

Mačke traže sigurna mesta za odmor i opuštanje, a kutije im pružaju upravo to. Studije pokazuju da mačke u novom okruženju sa kutijom za skrivanje pokazuju manje znakova stresa. Kutije im pružaju osećaj zaštite, što je posebno važno tokom dugih sati odmora.

5. Radoznalost

Konačno, jednostavna radoznalost igra veliku ulogu u mačjoj opsesiji kutijama. Mačke su prirodno radoznala bića i nova kutija predstavlja intrigantan predmet za istraživanje. Ovo otkriva njihovu želju za istraživanjem i otkrivanjem novih stvari u svom okruženju.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.