GLADUJETE I GOJITE SE? Evo što se pravilo 9-5-2-1-0 za MRŠAVLJENJE pokazalo najefikasnijim i postalo hit u svetu
Ilustracija, Foto: ilie adrian / Alamy / Alamy / Profimedia

morate znati

GLADUJETE I GOJITE SE? Evo što se pravilo 9-5-2-1-0 za MRŠAVLJENJE pokazalo najefikasnijim i postalo hit u svetu

Smanjenje masti je proces u više koraka kojem se mora pristupiti veoma odgovorno kako bi se postigli rezultati koji ispunjavaju naša očekivanja

Objavljeno:

Vredi raditi pod nadzorom kvalifikovanog dijetetičara koji će izraditi plan ishrane prema individualnim potrebama pacijenta, ali postoje i dragoceni saveti koje možete sami primeniti. Da biste to uradili, trebalo bi da naučite pravilo 9-5-2-1-0.

Na uspeh u procesu gubitka težine ne utiče samo uravnotežena ishrana. Ishrana koja zadovoljava kalorijske potrebe i ima individualno prilagođenu distribuciju proteina, ugljenih hidrata i masti je 70 odsto uspešna za ljude koji pokušavaju da izgube težinu.

Odnos proteina, ugljenih hidrata i masti je od ključne važnosti, ali postoje faktori na koje ne obraćamo pažnju, a koji takođe utiču na proces gubitka kilograma. To su nivo fizičke aktivnosti, kvalitet sna i količina povrća koja se konzumira svakog dana. Pravilo 9-5-2-1-0 vam pomaže da reorganizujete svoj trenutni način života.

Šta je pravilo 9-5-2-1-0?

Pravilo 9-5-2-1-0 je vrlo jednostavno i uključuje primenu nekoliko navika koje će vam pomoći da održite dobro zdravlje i vitkiju figuru. Ove preporuke mogu da koriste deca, adolescenti i odrasli. Svaka cifra u nazivu ovog pravila ima simbolično značenje i odnosi se na određenu naviku:

Broj 9

Broj 9 vas obaveštava o idealnom broju sati sna. Svako ko želi da smanji rizik od nastanka zdravstvenih problema izazvanih hroničnim umorom, treba da spava sedam do devet sati svaku noć. Nedostatak sna, ne samo da negativno utiče na vaše raspoloženje i koncentraciju, već vas tera na nepotrebno grickanja tokom dana.

Broj 5

Broj 5 govori koliko porcija povrća i voća treba da jedete svaki dan. Dijetetičari naglašavaju koliko je važno prisustvo povrća u svakodnevnoj ishrani. Ovako izbalansiran jelovnik pomaže u smanjenju rizika od nastanka gojaznosti, dijabetesa i srčanih oboljenja.

Broj 2

Broj 2 se odnosi na vreme koje možete bezbedno da provedete ispred ekrana. Ako u slobodno vreme provedete više od dva sata ispred pametnog telefona, televizora ili laptopa, ograničavate vreme za fizičku aktivnost, povećavate rizik od nastanka nagona za grickanjem i problema sa spavanjem.

Vežbanje, Mršavljenje, Dijeta
foto: Dmitrii Kotin / Alamy / Alamy / Profimedia

Broj 1

Broj 1 simbolizuje idealnu jedinicu vremena koju treba posvetiti fizičkoj aktivnosti. Sat vremena fizičke aktivnosti će vam pomoći da smanjite stres i ostvarite mnoge druge prednosti. Samo izaberite svoj omiljeni oblik vežbanja, na primer, pilates, hodanje, jogu, ples, vežbe snage.

Broj 0

Broj 0 se odnosi na porciju slatkih pića koja se preporučuje da se konzumira dnevno. Postoji razlog zašto ove napitke treba isključiti iz ishrane. Pune su šećera i dodataka koji ne doprinose vitkoj figuri. Slatki napici ne bi trebalo da imaju stalno mesto u svakodnevnoj ishrani, jer njihova redovna konzumacija dovodi do prekomernog debljanja i negativno utiče na stanje zuba.

Bonus video:

00:16

Ispred doma Džinovića

(Espreso/NajŽena/Slobodanka Ćorić/ Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.