KOLIKO SU SAUNE ZAPRAVO ZDRAVE, EVO KO NE SME DA IH KORISTI: Koliko je dobro, toliko može i da ŠTETI ZDRAVLJU
Sauna, Foto: Marina Lopičić

pažnja

KOLIKO SU SAUNE ZAPRAVO ZDRAVE, EVO KO NE SME DA IH KORISTI: Koliko je dobro, toliko može i da ŠTETI ZDRAVLJU

Korišćenje saune može biti štetno ako se pretera

Objavljeno:

Većina ljudi ne zna da saunu treba koristiti samo 15 minuta dnevno i da se ne preporučuje osobama koje imaju zdravstvene probleme. Brojne su koristi za telo i zdravlje, stručnjaci ističu da korišćenje saune može da šteti ako se pretera.

Sauna je deo kulture i načina života u Norveškoj, Finskoj, Švedskoj, Rusiji... Poseta sauni doživela je svoju ekspanziju posle Drugog svetskog rata. Postoji nekoliko različitih vrsta sauna, ali svaka od njih donosi određene koristi za telo i zdravlje, smatraju stručnjaci.

Istraživanja na ovu temu pokazala su da redovno korišćenje saune pre svega podstiče gubitak težine, ubrzava metabolizam, čisti kožu, deluje protivupalno, poboljšava cirkulaciju, otvara disajne puteve, pomaže u borbi protiv stresa i poboljšava rad i zdravlje srca. i kardiovaskularni sistem.

Sauna
foto: Profimedia

Korišćenje saune ima svoje nedostatke

Uprkos brojnim prednostima, jedna stvar je ključna. Korišćenje saune može biti štetno ako se pretera, upozoravaju stručnjaci. Boravak u sauni duži od 15 minuta može dovesti do neželjenih posledica kao što su dehidracija i ubrzan rad srca.

Saunu ne smete koristiti ako bolujete od epilepsije i bolesti srca i krvnih sudova, ako imate ugrađen stent i pejsmejker, miokarditisa, endokarditisa i degenerativnih bolesti srca sa anginom pektoris, piše RTCG.

Lekari ističu i da trudnice, osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom i svi koji se oporavljaju od operacije ne bi trebalo da koriste saunu. Takođe je preporučljivo preskočiti ulazak u saunu nakon jela i pijenja alkohola.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/NajŽena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.