PSIHOLOG OTKRIVA KAKO DA PREPOZNATE PASIVNO AGRESIVNOG MANIPULATORA: Četiri znaka ih odaju
Ilustracija, Foto: Dmytro Sidelnikov / Alamy / Alamy / Profimedia

savet

PSIHOLOG OTKRIVA KAKO DA PREPOZNATE PASIVNO AGRESIVNOG MANIPULATORA: Četiri znaka ih odaju

Psiholog vam je otkrio kako da otkrijete manipulatora

Objavljeno:

Posebno je težak zadatak identifikovati pasivno-agresivnog manipulatora i odbraniti se od njegovih ciljeva, s obzirom na njegovu sposobnost da vodi suptilno ponašanje i njegovu nesposobnost da otvoreno izražava emocije.

Profil pasivno-agresivnog manipulatora teško je jasno identifikovati: on je osoba nesposobna da izrazi svoje emocije na pravi način, stalno je žrtva unutrašnjeg sukoba između stvarnosti koja ga okružuje i načina na koji bi želeo da se stvari odvijaju.

Zbog toga je često iznerviran ili razočaran događajima i ljudima oko njega, ali uprkos tome deluje lažno ljubazno i smireno. Međutim, čim okrenete leđa, pasivno-agresivni manipulator se pretvara u mrzovoljno dete, nesposobno da jasno kaže šta nije u redu i šta je problem, koje na kraju čak i prekida razgovor, zaboravljajući pravila lepog ponašanja.

Kao što možete zamisliti, ova vrsta pojedinca može izazvati znatnu nevolju onima oko sebe.

Ovo su 4 načina da prepoznate pasivno – agresivnog manipulatora.

1. „Nisam ja kriv ako…”

Pasivno-agresivni manipulator usvaja suptilnu odbranu, neprestano tražeći žrtvu da opravda greške. Ovakav stav mu omogućava da se oslobodi svake krivice, uvek se dokazujući nevinim i ulivajući osećaj nepravde kod druge osobe..

2. „Ne vidim u čemu je problem…”

Kada se suoči sa konfliktom ili kritikom, pasivno-agresivni manipulator teži da umanji važnost situacije.Ovo ima za cilj da stvori sumnju kod sagovornika, gurnutog da se zapita da li je problem stvaran ili zapravo uvećan njegovom percepcijom.

3. „Možda si u pravu, ali…”

Prihvatanje kritike nije opcija za pasivno-agresivnog manipulatora. Koristeći ovu frazu, čini se da pokazuje očigledan dogovor koji je, međutim, praćen rezervama koje izazivaju frustraciju kod druge uključene strane i onemogućavaju razgovor.

4. „Ne razumem zašto ovako reaguješ”

Ovom izjavom pasivno-agresivni manipulator teži da omalovažava reakcije drugih, preispitujući osećanja i percepcije drugih i pokušavajući da ih destabilizuje da bi stekao moć.

Bonus video:

59:32

REDAKCIJA 26.01.2024. 1.DEO

(Espreso/Krstarica/M.O./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.