EVO KAKO DA VAM BELI LUK OSTANE SVEŽ I DO 4 MESECA: Jednostavan trik koji svaka prava DOMAĆICA mora da zna
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube/MammaMia Recipes

savet

EVO KAKO DA VAM BELI LUK OSTANE SVEŽ I DO 4 MESECA: Jednostavan trik koji svaka prava DOMAĆICA mora da zna

Umesto da bacate beli luk što dovodi do nepotrebnog otpada, naučite najbolji trik za skladištenje hrane kako biste sprečili da luk proklija i pokvari se.

Objavljeno:

Kuvar Džeri Džejms Stoun podelio je osnove dobrog skladištenja lukovice belog luka i otkrio ključni način da se beli luk duže održi svežim.

Pravilno čuvanje belog luka

Netaknuta lukovica belog luka će ostati sveža i do šest meseci ako se čuva na suvom mestu na sobnoj temperaturi, zbog čega je lukove belog luka najbolje čuvati u posudi na kuhinjskom pultu. Međutim, kada jednom zgnječite luk od belog luka da biste koristili čen ili dva, ostali delovi mogu proklijati mnogo ranije nego što se očekivalo.

Džeri tvrdi da će otvorena lukovica belog luka trajati samo nekoliko nedelja pre nego što počne da klija.

Koja je razlika između crvenog, belog i žutog luka?

5 stvari koje nikada ne treba da čuvate na svom pametnom telefonu

Najbolji način za čuvanje belog luka je stavljanje oguljenih čena belog luka u malu teglu sirćeta koju zatim treba čuvati u frižideru. Kuvar Džeri je rekao da ova pametna metoda skladištenja obezbeđuje da beli luk ostane svež do četiri meseca, što je mnogo duže nego što bi inače bio u kuhinjskom ormanu.

Beli luk
foto: Printscreen TikTok/caiyahphil

Imajte na umu da čen belog luka može da promeni boju i postane plav ili ljubičast dok se čuva u sirćetu, ali kuvar Džeri uverava da je i dalje potpuno bezbedan za jelo. Ne samo da će čen belog luka i dalje biti bezbedni za jelo, već promena boje uopšte neće uticati na ukus, tako da možete nastaviti da pripremate ukusna jela.

Kada prestati sa konzumiranjem luka

Nakon perioda od četiri meseca, sve preostale čenove belog luka u sirćetu treba baciti i ne treba ih jesti. Međutim, sirće pomešano sa maslinovim uljem je i dalje jestivo i može biti odličan preliv za salatu. „Sirće traje večno“, rekao je Džeri.

Dok bi neki ljudi mogli biti u iskušenju da čuvaju čen belog luka u maslinovom ulju, Džeri je savetovao da to nikada ne čine. Kuvar je rekao: „Neću da ulazim u detalje, ali zbog niske kiselosti belog luka i činjenice da maslinovo ulje uklanja kiseonik iz svega oko sebe, ono samo stvara priliku za botulizam.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdili su da je botulizam retka, ali ozbiljna bolest uzrokovana toksinom koji napada živce u telu. „I to je poslednja stvar koju želite. Veoma je važno da koristite sirće“, naglasio je Džeri.

Bonus video:

18:32

KRISTOFER HIL, AMBASADOR SAD, ZA KURIR: Gledajmo unapred, sa Srbijom nam predstoji veliki posao! Imamo mnogo zajedničkih ciljeva

(Espreso/Krtsraca/A.J./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.