SUTRA SVE DOMAĆICE TREBA DA ZAMESE OVAKVO TESTO ZA SVETOG SAVU: Običaj koji se mora ISPOŠTOVATI, tako ćete da...
Sveti Sava, Foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

paŽnja

SUTRA SVE DOMAĆICE TREBA DA ZAMESE OVAKVO TESTO ZA SVETOG SAVU: Običaj koji se mora ISPOŠTOVATI, tako ćete da...

Jedna od narodnih legendi kaže da su se nekada ljudi, da bi dobili brašno od žita, jako mučili. Tucali su žito u stupi ili ga mleli u žrvnju. Gledao to Sveti Sava pa se sažalio. Odlučio je da smisli neku bolju i lakšu spravu.

Objavljeno: 09:13h

Na Savindan većina verujućih domaćica u našoj zemlji mesi perece. Ako niste znali, one to rade iz zahvalnosti prema najvećem svetitelju koji nam je omogućio da uopšte imamo hleba na stolu.

U znak zahvalnosti, što im je olakšao mlevenje žita, u narodu je ponikao običaj da se na Savin dan mesi pecivo od belog pšeničnog brašna koje se nosi u crkvu i tamo deli deci.

U Vojvodini, ali i drugim delovima Srbije se od peciva najčešće prave perece, posne, ako Savin dan pada u sredu ili petak a mrsne ako pada nekim drugim danom.

Ovaj običaj nije vezan za crkvene kanone, nastao je davno ali u nekim delovima Srbije zadržao se i do dana današnjeg. Zato, donosimo vam jedan pravi domaćinski recept za svetosavske perece, koje je na portalu Recepti Kuvar podelila Javorka Filipović.

Perece
foto: Printscreen/Youtube/Šerpica

Sastojci:

300 g oštrog brašna

500 g mekog brašna tip "400"

40 g svežeg kvasca

malo šećera

1 kašičica soli

2 dl mleka

3 dl tople vode

1 dl ulja

Premaz:

1 jaje

Preliv:

3 kašike mekog brašna

1 kasika soli

Uputstvo za pripremu:

U toplo mleko staviti 2 kašike oštrog brašna, malo šećera i paketić kvasca i sacekati 10 minuta da kvasac nadođe. Pomešati brašna sa uljem i solju i dodati kvasac, pa umesiti testo koje se ne lepi za ruke, ali ne sme da bude ni tvrdo. Dobro ga mesiti na pobrašnjenoj dasci bar 5 minuta uz dodavanje brašna, ako je potrebno. Prekriti testo i ostaviti na toplom 30 minuta da udvostruči količinu.

Pripremiti slani preliv: Pomešati so i brašno i polako dodavati hladnu vodu i mešati da nema grudvica. Gustina je kao testo za palačinke. Od uskislog testa kidati ili nožem odsecati kuglice i prstima tanjiti u dug štapić. Smotati perece i slagati na podmazan pleh.

Ostavite ih da kisnu oko 10 minuta dok se rerna ne zagreje na 250 stepeni. Pre stavljanja u rernu, perece premazati umućenim jajetom. Pecite perece do blago žute boje, izvadite i stavite po njima slani preliv i vratite još 2-3 minuta da se lepo zarumene, a preliv osuši.

06:47

SVETAC ILI ZLOČINAC? Štrbac o ustaškom svecu: Patrijarh Irinej piše papa Franji pismo I DEŠAVA SE SLEDEĆE: Ovako su se SLOŽILI

(Espreso/Ona.rs/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.