OVAJ DEKA U 93. GODINI IMA BOLJE ORGANE OD MNOGIH MLADIĆA: Tvrdi da je nikad ZDRAVIJI, a sve zbog OVE NAMIRNICE
Ričard Morgan, Foto: Printscreen/youtube/Fitness_Researcher_X

MA ,SVAKA ČAST GOSPODINE!

OVAJ DEKA U 93. GODINI IMA BOLJE ORGANE OD MNOGIH MLADIĆA: Tvrdi da je nikad ZDRAVIJI, a sve zbog OVE NAMIRNICE

Irac Ričard Morgan koji ima 93 godine je četvorostruki svetski šampion u veslanju u dvorani

Objavljeno:

Njegovo telo ima jako mali procenat masti na pragu desete decenije. Upravo to je fasciniralo doktore da nešto više saznaju o njegovim navikama i načinu života. Nije ni čudo, s obzirom koliko je dugovečnost počela sve više da interesuje naučnike...

Nova studija objavljena prošlog meseca u "Časopisu za primenjenu fiziologiju" posmatrala je njegov trening, ishranu i fiziologiju, piše Vašington post. Rezultati su pokazali da je Ričard primer tzv. zdravog starenja. Ima srce, mišiće i pluća osobe koja je duplo mlađa od njega. Međutim, on je bio običan, nekadašnji pekar i proizvođač baterija sa bolovima u kolenima koje je osećao sve dok nije krenuo redovno da vežba u 70-tim godinama.

Lekcije o starenju od starijih ljudi

"Moramo da pogledamo veoma aktivne starije ljude ako želimo da razumemo starenje", rekao je Bas Van Huren, istraživač u Mastrihtu Univerzitetu u Holandiji i jedan od autora istraživanja.

Starac, Penzioner, Deka, Deda
foto: Profimedia

Ono što je Morgana učinilo posebno zanimljivim istraživačima je to što on nije počeo da se bavi sportom ili vežbanjem do svoje 73. godine. Penzionisan i u potrazi za novim hobijem, prisustvovao je veslanju sa jednim od njegovih unuka koji je bio takmičarski veslač na koledžu.

Najveći zabeženi broj otkucaja srca

Kako bi saznali više, istraživači su pozvali Morgana koji je tada imao 92 godine u laboratoriju za fiziologiju u Irskom Univerzitetu u Limeriku, mereći njegovu visinu, težinu i građu tela prikupljali su podatke o njegovoj ishrani. Proverili su njegov metabolizam, funkciju srca i pluća. Zamolili su ga da sedne na spravu za veslanje i odradi simulaciju od 2.000 metara dok su mu pratili rad srca, pluća i mišića. Utvrdili su da se njegovih žilavih 75 kilograma sastoje od oko 80 procenata mišića i jedva 15 procenata masti. Tokom veslanja njegov broj otkucaja srca je dostigao vrhunac od 153 otkucaja u minuti što je iznad očekivanih otkucaja za njegove godine.

Brak, Svadba, Venčanje, Srce, Ljubav
foto: Profimedia

Ključ uspeha

Postavlje se pitanje, kako je jednom devedesetgodišnjaku pošlo za rukom da ima dobru kondiciju, aktivno vežba i pritom mu srce normalno funkcioniše. Tajna je u konstantnosti. Svake nedelje on vesla oko 30 kilometara, u proseku oko 40 minuta dnevno. Dva ili tri puta nedeljno, on takođe trenira sa tegovima, koristeći podesive bučice da završi oko tri seta iskoraka, ponavljajući svaki pokret sve dok njegovi mišići budu previše umorni da bi nastavio.

Ishrana

Ovaj dekica hrani se namirnicama sa visokim sadržajem proteina. Jede puno proteina, njegov dnevni unos prelazi uobičajenu preporuka koja je oko 60 grama proteina za nekoga njegove kilaže.

"Još uvek učimo o vežbanju u kasnim godinama, ali dokazu su prilično jasni, ljudsko telo održava sposobnost da se prilagodi vežbanju u bilo kom dobu", istiakli su istraživači za kraj.

BONUS VIDEO

02:12

DEKA PAVLE PROSLAVIO 102. ROĐENDAN! Narodni heroj objašnjava: Za recept dugovečnosti ključna je RAKIJA, ali ima JOŠ SAVETA!

(Espreso/Mondo/T.B./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.