JAPANCI U PALAČINKE DODAJU OVAJ SASTOJAK I ZATO IM ISPADNU BOLJE NEGO SRPSKE: Odlepićete za ovakvom pripremom
Japanske palačinke se prave od identičnih sastojaka kao i one klasične, Foto: printscreen/ youtube/ daily meallog

Recept i video

JAPANCI U PALAČINKE DODAJU OVAJ SASTOJAK I ZATO IM ISPADNU BOLJE NEGO SRPSKE: Odlepićete za ovakvom pripremom

Japanske palačinke se prave od identičnih sastojaka kao i one klasične, ali na potpuno drugačiji način, te je i ukus nešto posebno. One se izdvajaju neobičnim izgledom - pufnaste su, mekane, pahuljaste i debeljuškaste, podsećaju na slatki oblak! Japanske palačinke se prave tehnikom suflea i neverovatno su popularne u ovoj azijskoj zemlji.

Objavljeno:

Iako je broj sastojaka minimalan i podrazumevaju osnovno iz naše kuhinje, sama priprema japanskih palačinki nije brza i prosta. Zahteva malo strpljenja i umešnosti, ali kada pažljivo pratite korak po korak neće biti prostora za grešku. Najvažnije je da imate dobar tiganj, onaj sa nelepljivim dnom, i poklopcem, te da umutite dobar šam od belanaca.

Japanske palačinke se tradicionalno serviraju sa puterom, prah šećerom i javorovim sirupom ili medom. Često se služe i sa svežim voćem i šlagom ili sladoledom.

Potrebni sastojci:

Deo sa žumancima:

  • 1 žumance
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašike mleka
  • 3 kašike brašna
  • 1/4 kašičice praška za pecivo
  • Deo sa belancima:
  • 2 veća belanca
  • 1/8 kašičice vinskog praška za pecivo (ako nemate vinski prašak za pecivo, možete da ga zamenite sa 1/2 kašičice limunovog soka)
  • 1, 5 kašika šećera

Kompletan video pripreme, možeta videti ovde:

Priprema:

Umutite žumance sa jednom kašikom šećera tako da dobijete penastu smesu. Postepeno dodajte mleko. Prosejte brašno i prašak za pecivo i dobro umutite, tako da dobijete kompaktnu masu.

Belanca umutite sa vinskim praškom za pecivo tako da dobijete penastu smesu, dodajući malo po malo šećera tako da se formira čvrst šam. Ključno je da šam bude dobro umućen, ali opet ne previše.

Jednu trećinu umućenih belanaca dodajte u činiju sa žumancima, i mešajte špatulom dok se sve fino ne sjedini. Dodajte polovinu preostalih belanaca i umutite, pazeći pritom da smesa ne "padne". Na kraju ovu novodobijenu smesu prebacite u preostala belanca i špatulom sjedinite.

Zagrejte veliki tiganj (sa poklopcem) na laganoj vatri. Nauljite sa veoma malo ulja i koristite papirni ubras da ga ravnomerno rasporedite, potreban vam je veoma lagan premaz. Oblik palačinke na tiganju formirajte koristeći kesicu za šlag. Palačinke treba da budu visoke i debeljuškaste. Ova količina smese dovoljna je za tri palačinke, a ako želite da budu još deblje onda je rasporedite na dve.

Recept nije ni malo težek, uz malo veštine uspećete da napravite identične
Recept nije ni malo težek, uz malo veštine uspećete da napravite identičnefoto: printscreen/ youtube/ daily meallog

U velikom tiganju sa poklopcem formirajte tri palačinke, dodajte dve kašičice vode, pa poklopite i pržite ovo oko četiri do pet minuta. Ako nemate veliki tiganj sa poklopcem, onda je najbolje da pravite jednu po jednu sufle palačinku.

Podignite poklopaac i nežno zavucite lopaticu ispod palačinke. Trebalo bi lako da se odvaja od dna, nemojte biti brzi i grubi dok je okrećete. Lagano okrenite svaku palačinku, ponovo poklopite i nastavite da pržite još pet do šest minuta.

Kada palačinke porumene i dobiju zlatnu boju, izvadite ih iz tiganja i servirajte na tanjiru sa šećerom u prahu, puterom, medom, šlagom ili javorovim sirupom. Prijatno!

BONUS VIDEO:

19:43

VEČERNJI DNEVNIK 24.01.2024.

(Espreso/ Žena/ Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.