TRENER PASA OTKRIO ŠTA TAČNO ZNAČI AKO VAS PAS STALNO GLEDA: Mnogi su bili u ZABLUDI, ovo je JEDINA istina
Pas, Foto: Printscreen Twitter/@miljanarad

saznajte

TRENER PASA OTKRIO ŠTA TAČNO ZNAČI AKO VAS PAS STALNO GLEDA: Mnogi su bili u ZABLUDI, ovo je JEDINA istina

Razumevanje metoda komunikacije pasa je ključno za bolje razumevanje i odnos s našim ljubimcima

Objavljeno:

Trener pasa Fajv Kenin objasnila je fenomen intenzivnog zurenja psa u svoje vlasnike, otvarajući prozor u bogati svet pasje komunikacije. U videu koji je podeilla na TikToku, Fajv analizira interakciju između nje i njenog psa Dafne, gde je ljubimica fiksira pogledom, pokušavajući da komunicira o nečem očigledno važnom. Ova interakcija pokazuje kako psi koriste različite signale - od usmerenih ušiju do pozicije tela - kako bi izrazili svoje potrebe i emocije.

Psi nisu ograničeni samo na verbalnu komunikaciju. Njihove oči, uši, repovi i čitavo telo su alati za izražavanje. Na primer, usmerene uši i glava mogu ukazivati na određeni objekat ili lokaciju, kao što je, recimo, kapija u videu. Ovi signali su suptilni, ali jasni pokazatelji ljubimlevih želja i osećanja.

Komentari video-snimka izrazii su iznenađenje i oduševljenje ovim otkrićima. Jedan korisnik je bio zapanjen saznanjem da psi koriste uši za komunikaciju, dok je drugi izrazio žaljenje što mnogi ljudi ne razumeju ovakve signale. Ove reakcije odražavaju kako nova saznanja o pasjoj komunikaciji mogu promeniti našu interakciju i razumevanje naših ljubimaca.

Drugi metodi komunikacije

Rep: Kretanje repa kod pasa ima mnogo značenja. Brzo mahanje repom obično ukazuje na uzbuđenje ili sreću, dok sporo mahanje može signalizirati nesigurnost. Rep koji je stegnut između nogu simbolizuje strah ili potčinjenost, a visoko podignut rep može ukazivati na dominaciju ili agresivnost.

Uši: Položaj i kretanje ušiju mogu mnogo toga reći o raspoloženju psa. Uši usmerene napred obično znače zainteresovanost ili pažnju, dok spljoštene uši mogu ukazivati na strah ili agresiju. Rotiranje ušiju pokazuje pokušaj psa da bolje čuje i razume okolinu.

Vokalizacija: Psi koriste različite zvuke da komuniciraju. Lavež može imati mnoge varijacije i značenja, od upozorenja do poziva na igru. Stenjanje ili cviljenje mogu ukazivati na nelagodnost ili želju za pažnjom, dok uzbuđeno režanje može biti znak igre ili agresije.

Položaj tela: Položaj tela psa može otkriti mnogo o njegovom raspoloženju. Ako pas leži na leđima, to može biti znak poverenja ili podređenosti. Stajanje sa spuštenom glavom i spljoštenim ušima obično pokazuje pokornost ili strah. Nasuprot tome, uspravno stajanje sa čvrstim pogledom može signalizirati dominaciju ili izazov.

Zlatni retriver, Pas
foto: Life with Malamutes/ Printscreen/ Youtube

Oči: Psi mogu koristiti svoje oči za komunikaciju na načine koji nisu očigledni. Direktan pogled može biti izazov ili znak poverenja, dok izbegavanje pogleda može ukazivati na strah ili neugodnost.

Pseći pogled: Neki psi koriste poseban, pseći pogled - velike, okrugle oči koje izgledaju kao kod šteneta - da bi izazvali saosećanje ili dobili ono što žele od svojih vlasnika.

Igrački stav: Poznat kao "play bow", gde pas spušta prednji deo tela dok zadnji deo ostaje uspravan, jasan je signal za igru i dobro raspoloženje.

Razumevanje ovih signala može znatno da poboljša komunikaciju i odnos između psa i vlasnika, omogućavajući bolje razumevanje potreba i osećanja psa. Takođe, može pomoći u predviđanju i sprečavanju potencijalnih problema u ponašanju, stvarajući sigurnije i srećnije okruženje za oba.

BONUS VIDEO

03:05

ISKUSNI DRESER OTKRIVA KAKO REAGOVATI KAD VAS PAS NAPADNE! Pripitomio AGRESIVNU dogu od 70 KG mišića koja je bila na CRNOJ LISTI

(Espreso/24sedam/V.I./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.