GASTROENTEROLOG UPOZORIO KOJA NAMIRNICA IZAZIVA GUŠENJE AKO SE JEDE BEZ VODE: Formira MASU u JEDNJAKU, pa SLEDI...
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Lekovite biljke

paŽnja

GASTROENTEROLOG UPOZORIO KOJA NAMIRNICA IZAZIVA GUŠENJE AKO SE JEDE BEZ VODE: Formira MASU u JEDNJAKU, pa SLEDI...

U snimku, dr Lebret je podelila sliku loptice čia semenki koja je zaglavljena u jednjaku osobe – prolazu koji povezuje usta sa želucem

Objavljeno: 07:29h

Stručnjaci su upozorili na uobičajenu grešku koju neki ljudi prave kada jedu čia semenke.

Poznato je da superhrana bogata antioksidansima, poboljšava varenje i olakšava zatvor – ali, ako se konzumira bez tečnosti, može da formira "masu nalik betonu u vašem digestivnom traktu", što može dovesti do zaglavljivanja.

Brojni video snimci koji sugerišu da jedete i pijete čia semenke nedavno su postali viralni nakon što su mnogi tvrdili da se seme može koristiti kao pomoć pri dijeti.

Čia semenke mogu da apsorbuju do 27 puta više od sopstvene težine u vodi, pa vas molimo da ih ne jedete suve, inače ćete uskoro otići kod gastroenterologa lekara", rekla je gastroenterolog u kalifornijskom UCLA Health dr Vendi Lebret u popularnom videu na TikToku.

U snimku, dr Lebret je podelila sliku loptice čia semenki koja je zaglavljena u jednjaku osobe – prolazu koji povezuje usta sa želucem.

Čia semenke
foto: Printscreen/Youtube/ DOORS OF HEALTH

Da bi se izbegao takav incident, savetovala je da pijete puno vode dok jedete čia semenke i da ih uvek prvo potopite, "inače može da formira gustu, sumornu masu nalik betonu".

Dr Libret se takođe osvrnuo na izveštaj iz 2014. objavljen u American Journal of Gastroenterologi, u kojem se detaljno opisuje slučaj 39-godišnjeg muškarca sa zaglavljenim čia semenkama u jednjaku.

Pacijent, koji je takođe patio od astme, prijavio se u bolnicu u Severnoj Karolini, žaleći se da ima problema sa gutanjem.

Otprilike 12 sati pre nego što je zatražio medicinsku pomoć, rekao je lekarima da je progutao supenu kašiku suvih čia semenki – uz testove koji su potvrdili da mu je "gel hidratisanih čia semenki" opstruirao jednjak.

Čia semenke
foto: Printscreen/tiktok/socalgastrodoc

Čoveku je na kraju bila potrebna endoskopija da bi se čia seme gurnulo u stomak i rešilo blokadu.

Ako se ne leči, blokada jednjaka može dovesti do otežanog gutanja, nemogućnosti da jede, problema sa disanjem i kidanja jednjaka.

- Pacijenti nikada ne bi trebalo da konzumiraju suve čia seme. Oni mogu da apsorbuju vodu mnogo puta veću od svoje težine i da se prošire i mogu da se zaglave u pacijentovom jednjaku, posebno ako postoji istorija problema sa gutanjem, rekli su autori izveštaja.

Međutim, kada se pravilno koriste, čia semenke su bezbedne. Treba ih mešati samo sa dovoljnim količinama tečnosti kako bi se omogućilo da se prošire pre konzumiranja.

01:29

HRANA KOJA JE LEK! Profesor pčelarstva otkrio sve benefite dovoljnog unosa meda: Veoma lako saznajte koja je VAŠA dnevna mera!

(Espreso/Srbija danas/M.Aćimović/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.