OVI ORGANI STRADAJU KOD KOVIDA, A NE PLUĆA: Kardiolog okrio ISTINU, pretrpećete TEŠKA OŠTEĆENJA I POSLEDICE
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Vrata zdravlja

paŽnja

OVI ORGANI STRADAJU KOD KOVIDA, A NE PLUĆA: Kardiolog okrio ISTINU, pretrpećete TEŠKA OŠTEĆENJA I POSLEDICE

Evo četiri mesta u telu gde naučnici primete dugoročne efekte od kovida koji možda nisu jasno povezani s onim što smatramo „respiratornim“ virusom

Objavljeno: 11:21h

Ako preležite koronu postoje čak četiri dela tela koja treba da kontrolišete nakon zaraze, jer virus upravo u njima može da se skriva mesecima i da stvara zdravstvene probleme, koji na prvi pogled nemaju veze sa infekcijom, piše The Healthy.

Danas, kada se zarazite kovidom, prema statistikama reč je uglavnom o blagim infekcijama.

To je zato što najnoviji soj kovida uglavnom utiče na gornje disajne puteve, sa simptomima koji variraju od kašlja i bolnog grla do curenja nosa i blage groznice.

Međutim, čak i ako ne doživite najgore simptome koji zahtevaju hospitalizaciju, kardiolozi Američkog udruženja za srce podelili su svoja zapažanja, Kovid može da ostavi dugotrajne posledice i da dovede do dugoročnih zdravstvenih komplikacija i oštećenje organa i ne, nije reč samo o plućima.

Bolnica, Pacijent, Kovid, Korona, Čačak
foto: RINA

„Mogu da kažem da kovid uopšte nije bolest pluća“, kaže Niša Višvnatan, direktorka programa za dugi kovid na Medicinskom fakultetu David Gefen na UCLA.

„Čini se vrlo verovatnim da je to ono što nazivamo vaskularnom i neurološkom infekcijom, koja utiče i na nervne završetke i naš kardiovaskularni sistem.“

To je zato što kovid dovodi do povećane upale koja može da potencijalno migrira na različite delove tela, suštinski „sakrivajući“ se od imuniteta.

„SARS-CoV-2 izuzetno dobro pokreće vaš imunološki sistem od nule do sto“, primetila je Lindzi Mekeplejn, neurolog s Univerziteta Jel koja proučava šire dugoročne efekte virusa. „Upala koju virus pokreće je sistemska.“

Evo četiri mesta u telu gde naučnici primete dugoročne efekte od kovida koji možda nisu jasno povezani s onim što smatramo „respiratornim“ virusom.

Otežano disanje, Preoblemi sa disanjem, Problem sa plućima, Disanje, Kiseonik
foto: Profimedia

Mozak i kognicija

Neki naučnici veruju da prestimulisani imunološki sistem može da izazvati ugruške i druge kognitivne probleme. Mekeplejn upoređuje simptome s onima kod potresa mozga, koji se ponekad produžavaju i na mesece. Migrene takođe mogu da se povećaju, a neurološke bolesti poput Parkinsonove ili čak Alchajmerove mogu da se po prvi put pojave nakon kovid infekcije.

Srce i kardiovaskularni sistem

Nekoliko srčanih i venskih stanja može da se pogorša ili pojavi mesecima nakon kovida, uključujući miokarditis, atrijalnu fibrilaciju, duboku vensku trombozu i plućne embolije. Postoji čak povećan rizik od srčanog udara ako virus utiče na koronarne arterije.

Želudac i varenje

Ako imate problema s mučninom ili dijarerojm bez tačno utvrđenog uzroka, postoji šansa da to mogu da budu posledice kovida. „Otkrili smo u više studija da kovid može ostati u našem gastrointestinalnom traktu nedeljama i mesecima nakon što se povuče iz ostalih delova tela“, rekla je dr Višvnatan za Američko udruženje za srce. Virus je takođe povezan s sindromom iritabilnog creva i problemima sa gorušicom.

Bubrezi

Pokazano je da bubrezi takođe imaju dugotrajne probleme od kovid infekcije, prema jednom istraživanju iz 2023. o tome kako virus utiče na više organa. Moguće je da je ovo posledica dehidracije, ali, kako kaže kardiolog dr Edrijan Hernandez, direktor Kliničkog istraživačkog instituta Univerziteta Djuk: „S virusom koji može ići bilo gde i izazvati upalu bilo gde, možete imati sve vrste problema.“

01:26

VISOK HOLESTEROL NASTAJE IZ OVA DVA RAZLOGA! Kardiolog: Postoje ljudi koji su naizgled zdravi, a nose rizik od INFARKTA MIOKARDA!

(Espreso/Danas online/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.