PROFESIONALNA KUVARICA OTKRILA KAKO SE ISPRAVNO ČUVA LUK: Samo ovako će vam trajati CELE zime i neće propadati
Ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

Savet

PROFESIONALNA KUVARICA OTKRILA KAKO SE ISPRAVNO ČUVA LUK: Samo ovako će vam trajati CELE zime i neće propadati

Nakon što ste se vratili s pijace s cegerom prepunim povrća, najlogičnije je to povrće staviti u frižideru

Objavljeno:

Mada je to uglavnom preporučljivo za većinu namirnica, u slučaju crnog i belog luka sigurno nije.

Naime, ako se čuvaju u frižideru, oni će zbog prevelike hladnoće i vlage postati kašasti. Ovakvi uslovi utiču da povrće postane previše mekano ili čak buđavo u slučaju da upije previše vlage, piše N1 Hrvatska.

Da bi crni i beli luk što duže ostali sveži, potrebno je da se skladište na hladnom i tamnom mesto s dobrim protokom vazduha, gde mogu trajati između tri do šest meseci. Međutim, to nije uvek tako jednostavno.

Na našu sreću, jedna dama ima trik i rešenje.

Monika Meteni, kuvarica i vlasnik sajta s receptima The Yummy Life, izjavila je kako je imala problema s održavanjem crnog i belog luka svežim uprkos tome što ih je držala u kuhinjskom ormaru, prenosi Express.

Luk
foto: Printscreen/TikTok/drerika_hendo

Međutim, Monika je otkrila savet svoje majke koji joj je pomogao u održavanu ovih namirnica svežim. “Poslednji put kad sam je posetila, pokazala mi je kako skladištiti crni i beli luk“, kazala je.

Monika je nastavila: “Oduševila sam se kako stavljanje crnog i belog luka u običnu papirnu kesicu s rupama može produžiti njihovo trajanje mesecima. Na početku sam bila skeptična, ali sam odlučila da primenim ovaj savet.”

Očigledno, probušene papirne kesice dopuštaju dovoljno cirkulacije vazduha da se ovo povrće sačuva duže vreme.

Za pravilno skladištenje crnog i belog luka trebaće vam klasična papirna kesica koja se koristi za pakovanje, na primer, kikirikija ili badema, bušač papira ili makaze, marker i spajalice. Pre nego što ih skladištite, proverite da li su crni i beli luk dovoljno čvrsti i bez mrlja jer je verovatnije da će u ovakvom stanju duže ostati sveži.

Dovoljno je probušiti rupe na kesici

Prvo probušite rupice duž papirne kesite, zatim napunite kesicu do pola s crnim ili belim lukom. Označite markerom što se unutra nalazi, a zatim upotrebite spajalice na vrhu kako biste kesicu održali zatvorenom.

Kesice se, naravno, mogu koristiti sve dok se ne pocepaju.

Kada budete odlučili gde ćete kesice ostavite, vodite računa da to bude na tamnom i hladnom mestu koje nije pretrpano jer će povrću trebati puno cirkulacije vazduha.

Monika je napisala: “Vazduh mora da cirkuliše oko kesica – to je poenta bušenja rupa. Ova metoda bušenja papirne kesice trebalo bi da produži vek trajanja crnog i belog luka u većini slučajeva. Međutim, njihov specifični životni vek može varirati zavisno od temperature, vlažnosti i svetlosnim uslovima u kojima su kesice skladištene.”

Nemojte skladištiti crni i beli luk pored krompira jer oni proizvode etilen, hormon rasta koji izaziva brže sazrevanje povrća, na šta su osetljivi i crni i beli luk, piše citymagazine.

bonus video

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/Krstarica/M.O./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.