OVI ZNAKOVI UKAZUJU DA VAŠE DETE NIJE VOLJENO: Psiholozi upozoravaju na znak koji mnogi roditelji IGNORIŠU
Ilustracija, Foto: Profimedia

savet

OVI ZNAKOVI UKAZUJU DA VAŠE DETE NIJE VOLJENO: Psiholozi upozoravaju na znak koji mnogi roditelji IGNORIŠU

Ovo svaki roditelj mora da zna

Objavljeno:

Emocionalno blagostanje deteta je neophodno za njegov zdrav razvoj. Svako dete treba da se oseća voljeno i bezbedno, a dužnost roditelja je da prepozna suptilne znake emocionalnog stresa. Evo znakova koji mogu ukazivati na to da se dete ne oseća voljeno i cenjeno.

Fobije i strahovi

Pored tipičnih strahova iz detinjstva, nevoljeno dete može razviti intenzivne i iracionalne fobije. Ovi strahovi mogu biti podsvesna manifestacija duboko ukorenjene potrebe za emocionalnom sigurnošću. Obratite pažnju na neobjašnjive strahove za koje se čini da kontrolišu dečju maštu jer mogu biti vapaji za ljubavlju koja im je potrebna.

Impulsivne reakcije

Nedostatak sigurne emocionalne baze može dovesti do impulsivnog ponašanja kao mehanizma suočavanja. To se može manifestovati u ishitrenom donošenju odluka, nepromišljenim postupcima ili teškoćama u kontroli reakcija.

Česte promene raspoloženja

Zdrav razvoj zahteva čvrstu emocionalnu osnovu, a dete koje se oseća napušteno može proći kroz ekstremne promene raspoloženja. Drugim rečima, nedostatak naklonosti i emocionalne podrške može se odraziti na ponašanje deteta.

Nedostatak socijalnih veština

Društveni svet je ključan za emocionalnu inteligenciju. Deci koja nisu voljena može biti teško da se nose sa ovim situacijama, što može dovesti do povlačenja, problema u sklapanju prijatelja ili opšteg nedostatka poverenja u druge. Prepoznavanjem ovih pokazatelja, roditelji i drugi staratelji mogu proaktivno pomoći u razvoju socijalnih veština svog deteta.

Tinejdžerka, Plakanje, Plač, Škola, Vršnjačko nasilje, Maltretiranje, Drugarice
foto: Profimedia

Zašto se neka deca osećaju nevoljeno?

Razumevanje osnovnih uzroka je ključno za rešavanje emocionalnih potreba deteta. Neki uobičajeni faktori koji doprinose da se dete oseća nevoljeno su:

Zlostavljanje i zanemarivanje u detinjstvu: Oni koji se osećaju nevoljeno često imaju istoriju zlostavljanja i zanemarivanja u detinjstvu.

Nedostatak privrženosti: Deca rođena u porodicama u kojima nedostaje privrženost roditelja mogu se suočiti sa nedostatkom osećanja ljubavi.

Emocionalno zanemarivanje: Emocionalno zanemarivanje može dovesti do emocionalne obamrlosti i dubokog osećanja usamljenosti čak i u prisustvu drugih.

Kako stvoriti okruženje u kome će se dete osećati bezbedno?

Važno je da roditelji preduzmu proaktivne korake da neguju okruženje pune ljubavi. Potrudite se da razumete svoje dete, obratite pažnju na njegove emocionalne potrebe i gajite ljubavni odnos sa svojim detetom kako biste razvili osećaj sigurnosti i vrednosti.

Bonus video:

00:47

Katarina snimala Darka u krevetu

(Espreso/Krtsarica/A.J./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.