EVO KAKO ĆETE NAJBRŽE UBLAŽITI MENSTRUALNE BOLOVE: Obloga od 1 namirnice će vas rešiti muka očas posla - probajte
Menstruacija, Foto: Profimedia

SAVET

EVO KAKO ĆETE NAJBRŽE UBLAŽITI MENSTRUALNE BOLOVE: Obloga od 1 namirnice će vas rešiti muka očas posla - probajte

Menstrualni bolovi umeju da prilično teško padnu ženama

Objavljeno:

Opet oni dani u mesecu… Za mnogo žena to znači samo jedno: bol, bol, i još bola. Zašto se javljaju menstrualni bolovi i grčevi?

Kako je za Srećnu republiku objasnila magistar Jelena Pack, predsednica Udruženja "Žuto uže" bol se javlja usled povećane inflamacije i smanjene cirkulacije u tkivu materice.

- Ovaj bol nije neuobičajen, naročito kod mlađih devojaka ali ukoliko osećate da je bol zaista nepodnošljiv savet je da posetite lekara, jer postoji mogućnost da nešto drugo stanje izaziva bol, pored samog ciklusa - rekla je ona.

Menstruacija, Menstrualni ciklus
foto: Shutterstock

Važnost zdrave ishrane

Prema Jeleninim rečima postoji način kako mogu da se ublaže menstrualni bolovi.

- Na prvom mestu, kao i uvek je hrana. Veoma je važno šta unosimo u svoj organizam. Konzumirajte zdrave namirnice sa bogatim nutritivnim sastavom. Unosite vlakna, sveže voće i povrće - rekla je ona.

Jelena je pojasnila u šta u ovim danima treba izbegavati kad je u pitanju hrana.

- Na prvom mestu izbegavajte šećer kao supstancu koja podstiče zapaljenja u organizmu i nimalo nije od pomoći kada su grčevi u pitanju. Takođe, unosite esencijalne masne kiseline, kao što je DHA (omega-3 masna kiselina) kojom je bogato riblje ulje. Ove masne kiseline povoljno utiču na zapaljenske procese i stoga se posebno preporučuju tokom ovih dana. Pored toga, ako je moguće izbegavajte mlečne proizvode, jer sadrže protein A1 kazein koji ima proinflamatorna svojstva - pojasnila je Jelena.

Prema njenim rečima druga ali ne i manje važna stvar je izbegavanje stresa. - Stres utiče na svaki organ u našem telu. Istraživanja su pokazala da meditacija pomaže u smanjenju hormona stresa. Nervoza će učiniti samo da bol bude još nepodnošljiviji. Svi znamo da psihološki momenat igra ogromnu ulogu u svemu i što ste jači u glavi, bićete jači i fizički. Joga takodje može da bude odličan izbor - poručila je ona.

Oblog od đumbira

U borbi protiv menstrualnih bolova pomažu i suplementi magnezijuma i cinka koji su još jedan odličan saveznik kod PMS grčeva.

- Ricinusovo ulje je dobro jer kad se utrlja u predelu abdomena dolazi do apsorpcije preko creva u limfni sistem. Poboljšaće cirkulaciju i pospešiće izbacivanje toksina iz tela. Zatim tu su obloge đumbira koji se slično kao ricinusovo ulje se aplikuju lokalno, na deo tela zahvaćen bolom. Najbolje je da se preko nje stavi boca sa toplom vodom ili termofor kako bi se taj deo tela zagrejao. Zadržite 15-20 minuta ili dok se bol u potpunosti ne utiša - poručila je Jelena Pack.

BONUS VIDEO

06:12

SLAVICA ĆUKTERAŠ RIDALA U STUDIJU: Spominjanje jednog čoveka joj razlilo maskaru i steglo grlo (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/srecnarepublika/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.