AKO STALNO IMATE ZUJANJE U UŠIMA MORATE DA OBRTITE PAŽNJU: To može da ukaže na OZBILJNE BOLESTI, a ovo su UZROCI
Uši, Foto: Profimedia

zdravlje

AKO STALNO IMATE ZUJANJE U UŠIMA MORATE DA OBRTITE PAŽNJU: To može da ukaže na OZBILJNE BOLESTI, a ovo su UZROCI

Osećaj je neugodan, a može biti jedan od prvih simptoma srčanog oboljenja, hormonskih promena i još nekih poremećaja zdravlja

Objavljeno: 23:05h

Učestalo zvonjenje, zujanje ili šum u uhu mogu ozbiljno uticati na kvalitet vašeg života. Od tinitusa pati oko 10 do 15 posto ljudi, a može biti vrlo neugodan, često i uznemirujući.

Tinitus može biti povremen ili stalan problem, no kako to zapravo nije bolest, nema ni leka. Može ga ublažiti lečenje osnovne bolesti, pa tako nošenje slušnog aparata ublažava tinitus u čak 50 posto slučajeva.

Koje bolesti i stanja uzrokuju tinitus?

Prema podacima s Jejla, ovo oštećenje može nastati od nečeg manjeg kao što je nakupljanje ušnog voska, ili može biti rezultat bolesti ili poremećaja, kao što su:

Štapići za uši, Uši, Uho, Uvo, Čišćenje ušiju
foto: Profimedia

Neurološki problemi, uključujući ozledu glave

Srčana bolest

Infekcija uha ili sinusa

Poremećaj unutarnjeg uha

Visok kolesterol

Stanja štitnjače

Hormonske promene

Fibromialgija

Poremećaj temporomandibularnog zgloba

Nuspojava ili reakcija na lekove na recept

Problemi s cirkulacijom

Što pogoršava tinitus?

Mnogo je stvari na koje su ljudi koji pate od tinitusa osetljivi, no dobro je znati da ublažavaju pozadinski zvukovi. Ovo su neke od stvari koje ga pogoršavaju:

uši
foto: Ptomo

Glasni zvukovi

Buka mašinerije, preglasne slušalice ili koncert mogu izazvati zvonjavu i šum u ušima. Zaštite svoje uši čepićima te smanjite volumen kad god to možete.

Lekovi

Na ovom širokom popisu nalaze se antibiotici, antidepresivi, diuretici, lekovi protiv raka, nesteroidni protuupalni lekovi te visoke doze aspirina. Često će simptomi nestati kad prestanete uzimati lekove.

Stres

Da, ako ste uzrujani i zvonjava u ušima će biti glasnija. Pokušajte se opustiti vežbanjem, dubokim disanjem, masažom…što god vas relaksira je dobro.

Problemi s vilicom

Zglob vilice deli živce i ligamente s unutarnjim uhom. Tako da problemi s vilicom mogu uzrokovati i probleme u uhu – jednako bol kao i zvukove.

Vosak u ušima

Cerumen štiti uši od prodora prljavštine, ali nekad ga jednostavno ima previše. Posetite lekara kako biste rešili problem jer guranje štapića u uho može samo prouzročiti dodatne probleme.

Visoki pritisak

Posetite lekara kako biste dobili lekove koji kontrolišu visoki krvni pritisak ako ste primetili da vam je to čest problem. Zujanje može uzrokovati i preniski pritisak.

Infekcije

Ponekad se zujanje i zvonjava u ušima javljaju odmah nakon prehlde. Trebali bi nestat kroz nedelju dana, a ukoliko se to ne dogodi, posetite lekara.

Manjak gvožđa

Neka istraživanja pokazuju da tinitus može biti izazvan i manjkom gvožđa, to jest anemijom

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.