STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA OVE NAMIRNICE NIKAKO NE PERETE PRE KUVANJA: Tako samo širite BAKTERIJE opasne po ŽIVOT
Ilustracija, Foto: Printscreen/Twitter/@garafat87

obratite pažnju

STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA OVE NAMIRNICE NIKAKO NE PERETE PRE KUVANJA: Tako samo širite BAKTERIJE opasne po ŽIVOT

Mada vam zvuči pomalo čudno, pranje nekih namirnica može prouzrokovati širenje bakterija pa i trovanje

Objavljeno:

Prehrambeni stručnjaci objasnili su koja su pravila pranja hrane, odnosno koje namirnice ne bi trebalo prati pre kuvanja.

Piletina Pranjem sirove živine kapljično se širi bakterija kampilobakter (Campylobacter), navodi Food Standards agencija iz Velike Britanije. Naime, prskanjem vode po mesu ta bakterija širi se na kožu, radnu površinu, odeću i kuhinjsku opremu. Stoga, kako navode u FSA, ovu zabranu treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultovati opasnim bolestima, pa čak i smrću. Pobrinite se da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuvana i da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.

Marinada, Piletina
foto: Printsceen/Youtube/ kuhaj i peci

Ostalo meso Zabrana pranja ne odnosi se samo na živinu, već i na ostalo meso, poput govedine i svinjetine. Bakterija se na mesu jednostavno rešava visokom temperaturom, bilo da ga kuvate ili pečete. Važno je samo da prilikom kuvanja očistite višak mesnog soka s površine s pomoću papirnatih ubrusa, a nakon tretiranja mesa, ruke operite toplom vodom i sapunom.

Meso
foto: Printscreen/Youtube/Gurman TV

Testenina Voda uklanja skrob na testenini koja pomaže bolje da se bolje apsorbuje umak koji poslužujete uz nju. Stoga se testenina ne treba prati nakon kuvanja, uz izuzetak testenine koju ste skuvali za salatu ili wok.

Jaja U industrijskoj proizvodnji i prodaji jaja postoji supstancija koja se stavlja na jaja kako bi se zaštitila od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, stoga se jaja ne bi trebalo prati pre spremanja.

Jaja
foto: Printscreen/Youtube/JednostavnoUkusno

Pečurke Pečurke imaju sunđerastu strukturu i izuzetnu moć upijanja, pa ih nikada ne bi trebalo kvasiti ili prati u vodi. Ako vam se čine prljave, oljuštite ih nožem ili obrišite papirnatim ubrusima. Takođe, pečurke je potrebno guliti samo ako je došlo do promene boje, ali uvek treba odseći donji deo stabljike.

BONUS VIDEO

05:28

OVE NAMIRNICE SA SLAVSKE TRPEZE SU NAJVEĆA PRETNJA PO ZDRAVLJE! Stručnjak za ishranu: Kancerogene su, povećavaju šečer i pritisak!

(Espreso/krstarica/M.K./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.