OVE NAMIRNICE UŽASNO POGORŠAVAJU SIMPTOME PREHLADE: Ako želite da ozdravite zaobiđite ih, napraviće vam HAOS u telu
Ilustracija, Foto: Shutterstock

SAZNAJTE

OVE NAMIRNICE UŽASNO POGORŠAVAJU SIMPTOME PREHLADE: Ako želite da ozdravite zaobiđite ih, napraviće vam HAOS u telu

Zima donosi mnogo radosti, ali i neželjenog gosta - prehladu

Objavljeno:

U to vreme, naša kuhinja postaje malo laboratorija zdravlja: pileća supa i i šolja toplog čaja s medom postaju nezaobilazni saveznici u borbi da što pre ozdravimo. Ipak, retko ko zna da neke namirnice mogu biti tihi neprijatelji oporavka. Ukoliko ste se prehladili ili vas je uhvatio grip, evo šta bi trebalo da izbegavate u vašoj ishrani kako ne biste pogoršali svoje stanje.

Slatkiši i sokovi

"Visoki unos šećera može da oslabiimuni sistem“, kaže dr Irvin Sulapas sa Medicinskog koledža Bejlor u Hjuston. Povećani nivoi šećera imaju potencijal da inhibiraju rad belih krvnih zrnaca koji se bore protiv infekcija, objašnjava dr Sulapas. Osim toga, šećer povećava broj inflamatornih markera zvanih citokini, koji mogu da izatovu upale u telu. Pokušajte da izbegnete poslastice (da, to uključuje i zaslađeni sok) dok se ne budete osećali bolje.

Slatkiši
foto: Sidney de Almeida / Panthermedia / Profimedia

Prosti ugljeni hidrati

Razmišljate o tome da uzmete slaninu, tost namazan puterom ili činiju s testeninom? Razmislite ponovo. Rafinisani ugljeni hidrati se brzo razlažu u šećer, izazivajući isti porast šećera u krvi kao i slatka pića i grickalice, sa istim upalnim efektima, upozorava dr Sulapas. "Naravno, nisu svi ugljeni hidrati loši“, objašnjava on. "Ugljeni hidrati sa niskim glikemijskim indeksom poput pšeničnog hleba, integralnih žitarica ili bilo čega sa visokim sadržajem vlakana mogu da smanje upalu.

Alkohol, Pića, Čaše, Vino, Šampanjac
foto: AP

Alkohol

Kao i šećer, alkohol izaziva upalu i slabi bela krvna zrnca. On takođe ima dvostruki efekat koji doprinosi dehidraciji. Hidratacija je ključna kada ste bolesni, kaže dr Sulapas, jer pomaže bubrezima da obavljaju svoj posao filtriranja otpada iz vašeg tela, tako da možete brže da se oporavite. "Takođe, hidratacija pomaže u smanjenju zagušenja tako što sprečava da se vaša sluz previše osuši kako biste je mogli izbaciti iz tela“, kaže on. Takođe možete otkriti da ako ste već blago dehidrirani zbog svoje bolesti, konzumiranje alkohola može da vas pogodi teže nego obično. Odlučite se za vodu i čaj dok vam ponovo ne bude dobro.

Začinjena hrana

Ako imate prehladu ili simptome gornjih disajnih puteva, nema potrebe da kažete ne pikantnom sosu – začinjena hrana zapravo može pomoći u čišćenju nosnih prolaza zahvaljujući sastojku kapsaicinu, kaže dr Sulapas. Ali ako imate uznemireni stomak zbog svoje bolesti, odustanite od ljutih didataja. To može pogoršati već uznemireni stomak.

Citrusi

Posezanje za čašom limunade može biti vaš prvi instinkt kada se osećate bolesno jer ima puno vitamina C, zar ne? Ali citrusi, uključujući pomorandže, grejpfrut i limun, mogu da iritiraju sluznicu želuca i da pogoršaju već uznemireni stomak. Ako osećate mučninu, najbolje je da se klonite dok vam se stomak ne smiri. Dr Sulapas predlaže uzimanje suplemenata vitamina C umesto da rizikujete stomačne tegobe.

pijaca, Beograd, Voće, Povrće
foto: Emilija Jovanović

Masna hrana

"Kada se osoba bori sa simptomima prehlade, apetit se smanjuje, a masna hrana ima tendenciju da učini se osećate gore, jer može da poveća upalu“, kaže dr Sulapas. "Kada ste bolesni i vaše telo vam govori da jedenje tog masnog hamburgera verovatno nije dobra ideja, onda verovatno nije dobra ideja. Verujte svom stomaku… bukvalno!”

Slatkiši bez šećera

Možda nema šećera, ali žvakaće gume koje sadrže sorbitol mogu da izazovu probleme sa stomakom. Sorbitol nije svarljiv i kod nekih ljudi može da izazove nelagodnost u stomaku ili čak dijareju, upozorava dr Supapas, a dijareja znači dehidrataciju. Veštački zaslađivači takođe mogu izazvati glavobolju. Ako imate grebanje u grlu i potrebno vam je olakšanje, odlučite se za medom zaslađene kapi za kašalj, bez sorbitola.

Pića s kofeinom

Kao i alkohol, pića sa kofeinom kao što su kafa, čaj i soda mogu da vas dodatno dehidriraju. Pošto je kofein diuretik, on smanjuje nivo hidratacije, objašnjava dr Sulapas, što usporava vreme oporavka. Takođe. ne pomaže ni to što većina ovih pića sadrži šećer koji izaziva upalu, što otežava borbu protiv infekcija.

Hladan nes, Nes, Kafa, Hladna kafa
foto: Printscreen/ Youtube/Chef Mladen

Tvrda ili hrskava hrana

Svaka hrskava hrana grube teksture može da iritira grlo i pogorša kašalj ili upalu grla. Ovo uključuje sve sa oštrim ivicama kao što su krekeri, orasi, pa čak i sirovo povrće. Umesto toga, držite se hrane koja ima teksturu koja se lako guta. Dr Sulapas savetuje ispiranje grla slanom vodom da biste umirili nadražaj i ubrzali zarastanje, a ne da uzmete slanu užinu.

Kisela ili slana hrana

"Hrana koja pogoršava upalu grla obično je ista ona koja može da vam uznemirava stomak“, kaže dr Sulapas. Kisela hrana sadrži sirće ili so, tako da može povećati upalu u grlu.

BONUS VIDEO

06:39

BOMBA ZA IMUNITET: Gastroenterolog dr Perišić otkrio koje su namirnice najbogatije vitaminom C

(Espreso/24sedam/V.I./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.