1 KONZERVA SADRŽI VIŠE VITAMINA D NEGO BILO KOJA DRUGA HRANA: Sprečite OPADANJE KOSE i STARENJE u samo par zalogaja
Sardina, Foto: Profimedia

SJAJNO

1 KONZERVA SADRŽI VIŠE VITAMINA D NEGO BILO KOJA DRUGA HRANA: Sprečite OPADANJE KOSE i STARENJE u samo par zalogaja

Farmaceut Tereza ​​Kliment tvrdi da ulja u ribi poput sardina mogu sprečiti gubitak kose

Objavljeno:

Sardine su izuzetno hranljive i mogu se smatrati superhranom zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina D i drugih važnih hranljivih materija.

Stručnjak za medicinu protiv starenja Vićinte Mera uvrstio ih je na svoju listu najboljih namirnica za usporavanje procesa starenja. Pored toga, drugi stručnjaci su istakli i druge prednosti koje ova vrsta ribe nudi.

Jedan od najkorisnijih aspekata sardina je vezan za način na koji poboljšavaju funkciju mozga i naše raspoloženje.

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

Sardine imaju visok sadržaj vitamina B12, koji pomaže u ravnoteži nervnog sistema.

„Sardine obezbeđuju esencijalne hranljive materije za mozak i utiču na sintezu neurotransmitera koji su neophodni za održavanje dobrog raspoloženja i normalnih intelektualnih funkcija“, objasnila je dr Mar Mira za Vogue.

Farmaceut Tereza ​​Kliment tvrdi da ulja u ribi poput sardina mogu sprečiti gubitak kose.

Slično tome, stručnjak za lepotu i zdravlje Klaudija di Paolo kaže da bira masnu ribu poput sardina kako bi sprečila opadanje kose zahvaljujući visokim nivoima proteina, vitamina B12 i omega-3 kiselina.

Profesor i doktor biohemije i molekularne biologije Oskar Lorenco navodi da vitamin D učestvuje u više od 200 telesnih funkcija koje utiču na niz različitih oblasti, uključujući regulaciju takozvanih hormona sreće.

Konzerva, Hrana
foto: Vlad Deep / Alamy / Alamy / Profimedia

„Nedostatak vitamina D je takođe povezan sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih problema i određenih kožnih oboljenja.

Da li su sardine u konzervi jednako dobre?

Iako nutricionisti skoro uvek preporučuju svežu hranu umesto konzervirane ili zamrznute, konzervirane sardine su odlična opcija, u razumnim granicama. Ali treba tražiti one koje ne sadrže višak soli i koje su u maslinovom ulju.

Nutricionista Marija Sančez objašnjava da maslinovo ulje čuva sadržaj nezasićenih masnih kiselina bolje od drugih opcija.

„Iako su sardine u konzervi zdrave, na ovu vrstu proizvoda treba gledati kao na povremenu alternativu, a ne kao na redovnu zamenu za svežu ribu.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.