SVI PRAVIMO OVE GREŠKE KADA PIJEMO VODU, A MOGU BITI KOBNE PO NAŠE ZDRAVLJE: 1 stvar nikako NE SMEMO da radimo
Voda, Foto: Oleksii Akhrimenko / Panthermedia / Profimedia

PAŽNJA

SVI PRAVIMO OVE GREŠKE KADA PIJEMO VODU, A MOGU BITI KOBNE PO NAŠE ZDRAVLJE: 1 stvar nikako NE SMEMO da radimo

Da li ste ikada pili vodu koja je cele noći odstojala na vašem noćnom ormariću i osetili da je drugačijeg ukusa?

Objavljeno:

Svi pijemo vodu koja je ostala preko noći pored našeg kreveta, u flaši ili čaši. Ili čak iz flaše za vodu, koja je ostavljena u automobilu tokom noći. Ali koliko su ove navike zaista bezbedne?

Ukus vode

Da li ste ikada pili vodu koja je cele noći odstojala na vašem noćnom ormariću i osetili da je drugačijeg ukusa? Pa, ovo je zbog ugljen-dioksida. Kada ostavite čašu vode nepokrivenu oko 12 sati, ugljen-dioksid u vazduhu počinje da se meša sa njom. Ovo snižava pH nivo vode i daje joj "čudan" ukus. Ali čak i tada, ova voda je bezbedna za piće. Pored toga, većina stručnjaka veruje da voda iz slavine ima rok trajanja od šest meseci. Nakon ovog vremena, hlor se difunduje do te mere da u njemu počinju da rastu bakterije. Rast bakterija je još veći kada se voda čuva na toplom mestu.

voda
foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Iz otvorene posude

Trebalo bi da izbegavate da pijete vodu koja ostaje predugo izložena vazduhu. Voda ostavljena preko noći ili duže vreme u otvorenoj čaši ili drugoj posudi sadrži mnoge bakterije i nije bezbedna za piće. Nikad ne znate koliko je prašine i drugih sitnih čestica ušlo u čašu.

Iz flaše

Voda koja dugo stoji u plastičnoj flaši nije bezbedna za piće. To je zato što kada stavimo usta na ivicu flaše da pijemo, mrtve ćelije, prašina i znoj koji pokrivaju našu kožu se mešaju nazad u ostatak sadržaja. Svi znamo da čak i naša pljuvačka nosi mnogo bakterija, koje se pomešaju u boci. U njoj rastu bakterije i kada ponovo popijete iz iste flaše, pronađu idealan prolaz u vaše telo. Ovo može izazvati mnoge zdravstvene probleme. Stvari postaju još gore ako svoju flašu podelite sa nekim drugim.

Zaboravljena boca u autu

Voda koja je ostala u automobilu se zagreva što stvara savršeno tlo za razmnožavanje bakterija. Flaše napravljene od BPA, hemijskog organskog jedinjenja koje se široko koristi kao aditiv u proizvodnji plastičnih boca za jednokratnu upotrebu, ili druge hemikalije, mogu biti štetne po vaše zdravlje.

Kisela voda, Voda
foto: Danila Shtantsov / Alamy / Alamy / Profimedia

Dodatni saveti

Uvek pokrijte vodu koju držite u čaši ili drugoj otvorenoj posudi.

Izbegavajte plastične flaše i njihov direktan kontakt sa ustima.

Ne ostavljajte flaše sa vodom u automobilu.

Koristite staklene čaše i obavezno ih perite svakodnevno.

Pravilna hidratacija iznad svega

Važnost adekvatne konzumicije vode je ključna jer je neophodna u svim biohemijskim procesima koji se odvijaju u našem organizmu. Adekvatna hidratacija pomaže ljudskom telu, između ostalog:

Za kontrolu telesne temperature

Za transport hranljivih materija do telesnih tkiva

Da eliminiše nusproizvode metabolizma

Za bolje varenje hrane

Za održavanje zdravlja zglobova

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Novosti Magazin/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.