ZBOG OVIH LOŠIH NAVIKA SVAKA KUĆA SE BORI SA DOSADNIM PAUCIMA: Evo kako ćete ih se NAJLAKŠE otarasiti jednom ZAUVEK
Pauk, Foto: Profimedia

pažnja

ZBOG OVIH LOŠIH NAVIKA SVAKA KUĆA SE BORI SA DOSADNIM PAUCIMA: Evo kako ćete ih se NAJLAKŠE otarasiti jednom ZAUVEK

Šta ih uopšte privlači? Dva su glavna motiva: sklonište i hrana

Objavljeno:

Juče ste uklonili paukovu mrežu u uglu dnevne sobe, a već danas našli novu, na istom mestu? Ako u poslednje vreme primećujete više pauka u svom stanu ili kući, niste sami. Iako su ova osmonožna, uglavnom bezopasna stvorenja česti posetioci u mnogim domovima, to ne znači da morate da naučite da živite sa njima. Ne, ne mislimo da morate odmah da počnete da ih ubijate – pauci mogu biti korisne životinje.

Međutim, nikome nije prijatno da ih sreće svaki dan, pa treba naći rešenje da im se spreči ulazak u stambene prostorije. Naime, tokom zime vaš dom postaje idealno utočište za paukove, gde su zaštićeni od vetra, niskih temperatura i padavina, uz lako dostupnu hranu.

Na šta onda obratiti pažnju?

Svetla upaljena noću

Svaki put kada ostavite upaljena svetla tokom noći, to je kao da pozdravljate sve insekte u svom domu. Za početak, smanjite spoljno osvetljenje. Ne morate biti u mraku, naravno. Dobro rešenje se krije u osvetljenju aktiviranom senzorom koje se uključuje samo po potrebi. Takođe, dobro je znati da je bela svetlost privlačnija insektima od žute. Ako imate naviku da i u unutrašnjosti ostavljate upaljeno svetlo, nemojte ostavljati otvorene prozore niti zatvarati zavese i roletne. Ili – još jednostavnije – ugasite svetla pre spavanja. Idealno rešenje mogu biti i mreže protiv komaraca – mrežaste pregrade na prozorima koje sprečavaju ulazak insekata u dom.

Pauk
foto: PrintScreen/ TikTok/ kathyawsome_

(Pogrešno) upravljanje populacijama insekata

Suočite se sa činjenicom: vaš problem sa paukom je zapravo problem insekata. Paukove privlače mesta gde lako mogu pronaći svoj obrok. Uobičajeni insekti kao što su muve, komarci, moljci, a posebno mušice, pretvaraju vaš dom u raj za pauke. Evo vašeg akcionog plana: da biste smanjili broj vinskih mušica, potrebno je redovno čistiti mesto gde se odvaja biootpad; da bi se smanjio broj mrava, potrebno je osigurati da na podu ne ostanu mrvice hrane ili lepljivi ostaci bezalkoholnih pića; da biste smanjili broj komaraca u okolini, ne držite stajaću vodu u bazenima i kantama…

Pukotine oko prozora, stepenica…

Nezapečaćene pukotine su praktično otvorena vrata za pauke. Od vitalnog je značaja identifikovati i zapečatiti praznine oko prozora, vrata i stepenica. Za manje praznine oko prozora i vrata možete koristiti zaptivne trake, dok ćete za zahtevnije renovacije možda morati da pozovete majstore.

Ignorisanje problema sa vlagom

Kao i većini stvorenja, paucima je potrebna voda da bi preživeli, pa ih privlače vlažna mesta. Takvi prostori takođe privlače brojne insekte, koji su njihov primarni izvor hrane. To za vas znači samo jedno: rešite problem vlage u vašem domu, od loše ventilacije, pokvarenih vodovoda i krovova koji prokišnjavaju do loše toplotne izolacije. Površine poput podruma, tavana i kupatila su posebno podložne vlazi. Koristite odvlaživače vazduha u ovim oblastima da biste smanjili nivo vlage. Takođe, vodite računa da uklonite višak vlage nakon kuvanja.

vlaga
foto: Profimedia

Neuredan dom

Nered pruža mesta za skrivanje insekata, pa često usisavajte i prašite prostoriju, obraćajući posebnu pažnju na uglove, ispod i iza nameštaja, iza aparata… Sve su to mesta gde će se pauci najverovatnije sakriti i graditi mrežu. Pokušajte da uklonite sve paukove mreže koje pronađete.

Neuredno dvorište

Redovno proveravajte da li su oluci i odvodne cevi čisti i prohodni. Takođe, obrasla vegetacija može zadržati vlagu i stvoriti idealno stanište za pauke. Visoka trava i gusto žbunje su kao VIP salon za insekte, a pauci su uvek željni da se pridruže zabavi. Zbog toga je potrebno redovno kositi travnjak i orezivati grmlje. Ne ostavljajte ostatke granja i lišća na gomili pored kuće, kompostirajte ili odvajajte u kante za biootpad. Razmislite o mestu za skladištenje ogrevnog drveta, gde se pauci takođe vole sakriti. Ne dozvolite da bude previše blizu kuće. Takođe redovno održavajte spoljni nameštaj.

Loše skladištenje hrane

Ponovićemo još jednom: ne ostavljajte ostatke po kući i pazite na skladištenje hrane. Ne ostavljajte hranu nepokrivenu, uključujući hranu za kućne ljubimce. Razmislite o redovnom rasporedu dubinskog čišćenja koji uključuje područja kao što su ostave u kojima je prosuta hrana uobičajena. Međutim, ne radi se samo o hrani. Prosuta tečnost, posebno slatka pića, velika su atrakcija za mrave. Takva mesta odmah očistite.

Zaražene sobne biljke

Biljne štetočine kao što su lisne uši i paukove grinje su magneti za pauke. Stoga redovno pregledajte svoje sobne biljke kako biste uhvatili štetočine pre nego što se šire. Razmislite i o uvođenju prirodnih predatora u svoju zatvorenu baštu. Na primer, bubamare se hrane lisnim ušima i mogu pomoći u kontroli njihove populacije. Ova metoda će takođe smanjiti potrebu za hemijskim insekticidima. Takođe razmislite o lokaciji biljke: ako je blizu vrata ili prozora, može delovati kao „most“ kroz koji spoljni insekti ulaze unutra, prenosi Jutarnji.

BONUS VIDEO

07:09

ZAŠTO SMRDIBUBE SMRDE? Biolog objasnio šta insekt ispušta kada se oseti ugroženo I DA LI JE OPASNO ZA LJUDE

(Espreso/Krstarica/A.J./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.