OTKRIVENO ŠTA ZNAČI BOŽIĆ NA SRPSKOM JEZIKU: Simbolika je JASNA kao dan, malo ko je znao za ovo
Božič, Foto: Stefan Stojanović

PAŽNJA

OTKRIVENO ŠTA ZNAČI BOŽIĆ NA SRPSKOM JEZIKU: Simbolika je JASNA kao dan, malo ko je znao za ovo

Za one koji veruju u Boga i koji veruju da je Isus Hristos jedinorodni Božji sin, njegovo rođenje predstavlja prekretnicu u istoriji sveta.

Objavljeno:

Hristos se rodi! Vaistinu se rodi! Odzvanjaju reči božićnog pozdrava. Šta to tako svetli u tom prazničnom danu, to što je Bog postao dete ili što je dete postalo Bog? Kada pomerimo tu zavesu praznika i zagledamo se malo dublje, dolazimo do istine da je za hrišćane Božić početak svega.

Za one koji veruju u Boga i koji veruju da je Isus Hristos jedinorodni Božji sin, njegovo rođenje predstavlja prekretnicu u istoriji sveta. Zato i vreme računamo od Hristovog rođenja. Do tada je bio stari vek, a onda počinje novi vek, nova era komunikacije čoveka i Boga. Zato što je rođenjem jedinorodnog Božjeg sina Bog pokazao sada i ovde smisao stvorenog sveta i da naš ovozemaljski ljudski život ima svoju univerzalnu vrednost - kaže sveštenik Vladimir Levićanin.

On podseća da je Bog postao čovek da nam pokaže kolika je vrednost našeg postojanja ovde.

božić
božićfoto: Nenad Kostić

- Bog nam je pokazao to da voleti u ovom životu znači zapravo biti blizu Boga. Voleti svim svojim srcem sve one ljude na koje naiđemo i sve one ljudi koje Bog na nas uputi, znači zapravo da je svakog čoveka na svetu Bog stvorio i da svaki čovek na svetu živi, želeći da bude voljen. Suština Božića je upravo u tome što je Bog postao čovek i uzeo ljudsku prirodu, pa je sva naša ljubav prema ljudima zapravo ljubav prema Bogu - propoveda sveštenik Levićanin.

Božić mali Bog

Deminutiv od reči Bog je Božić. Ta glasovna promena, palatalizacija, otkriva nam još jedan aspekt tog praznika.

- To je teorija koju je razvio blaženopočivši vladika Danilo Krstić. On je bio jedan veliki čovek i duhovnik i govorio je da na srpskom jeziku reč Božić zapravo znači da nam se rađa Bogić, da se Bog rađa kao dete, i to je prelepo tumačenje srpskog jezika. Hristos kao beba je bio kao i svaka druga beba, beba sa potrebom da bude negovana, da bude hranjena, beba sa potrebom da bude voljena i beba sa potrebom da bude zaštićena. Hristos nam se predaje kao Dete i mi Ga možemo zavoleti samo kao Dete i predati mu se samo kao Detetu - kaže Levićanin.

Izbeglica od rođenja

- Hristos je od svog rođenja bio izbeglica, zbog progona i ideje cara Iroda koji je tražeći Hrista, pobio 14.000 nevine dece. Hristos je preživeo u izbeglištvu, što je beskrajno važna činjenica u naše vreme da shvatimo da je svaki nevoljnik čovek koji je prognan iz svoje zemlje i svog biološkog staništa, u istoj situaciji u kojoj je bio Gospod Isus Hristos sa svojom majkom i pravednim Josifom kao svojim zaručnikom u Egiptu. Pitanje je kako bi i na koji način Bog dalje spasao svet da su njih proterali i vratili Irodu koji bi ih pobio - kaže naš sagovornik.

On podseća da svako ko slavi Božić i ko Hristovo rođenje doživljava kao svoj praznik, ne sme da ostane zatvoren i izolovan od svih onih kojima je potrebna ljubav i pažnja.

06:35

U ISTORIJI I DOKAZU NAŠEG SPASENJA NAJZNAČAJNIJA SU DVA PRAZNIKA Episkop Toplički gospodin Petar OVIM REČIMA čestitao Božić

(Espreso/blic/Željka Mrđa/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.