OVO NIKAKO NE SMETE DOZVOLITI DA DRUGI DANAS RADE U VAŠOJ KUĆI: Tako će vam doneti NEMIR i NESREĆU u dom
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić, RINA, Stefan Stojanović

morate znati

OVO NIKAKO NE SMETE DOZVOLITI DA DRUGI DANAS RADE U VAŠOJ KUĆI: Tako će vam doneti NEMIR i NESREĆU u dom

Ovo danas ne bi trebalo da se radi u kući

Objavljeno:

Božić je praznik obavijen tradicijom i verovanjima koja se prenose s kolena na koleno. U našoj zemlji Srbiji postoji niz običaja i saveta kako provesti ovaj poseban dan, kako bi cela godina bila ispunjena blagostanjem, srećom i zdravljem, a koji se prenose s kolena na koleno. Evo nekih od interesantnih uputstava i verovanja vezanih za Božić i kuću u kojoj ovaj praznik s porodicom provodite:

Započinjanje poslova na Božić: Iako je crveno slovo, kada se ne rade teški poslovi, veruje se da je Božić idealan dan za započinjanje nečeg novog. Dakle, krenite s hobijem koji ste stalno odlagali jer nemate vremena ili se posvetite starom koji ste izbegavali. Ako baš nemate vremena, uzmite u ruke knjigu koju ste dobili za raođendan i pročitajte bar nekoliko strana. Ovo bi trebalo da donese prosperitet i uspeh u nadolazećoj godini.

Božić, božićni običaji
foto: Filip Plavčić, Beta/Miloš Miškov, Zorana Jevtić

Preskočite popodnevnu dremku: Prema narodnom verovanju, spavanje tokom dana na Božić može da izazove lenjost i neaktivnost tokom cele godine.

Novčanik ne sme biti prazan: Preporučuje se da vam na ovaj dan novčanik ne bude prazan, a poželjno je i kupiti nešto novo, što simbolizuje obilje i blagostanje, naravno, ukoliko rade radne.

Gašenje božićne sveće: U nekim delovima Srbije postoji običaj da se božićna sveća ne gasi duvanjem, već natopljenim parčetom hleba u crvenom vinu koje simbolizuje krv Hristovu.

Ne lupajte na vrata: U nekim delovima Vojvodine postoji verovanje da se za vreme božićnih praznika ne treba lupati na kućna vrata kako kokoške ne bi lomile jaja.

Čišćenje kuće: Od Božića do Svetog Stefana, tradicionalno se ne preporučuje čišćenje kuće, kako na taj način ne biste počistili sreću. Na zemlji ostaje slama posuta na Badnje veče, a jedino je dozvoljeno pranje posuđa i to ako ga ima baš mnogo.

Suzdržite se od svađe: To je dan za opuštanje i razgovor sa porodicom, bez teških tema. Za vreme jela ne ustaje niko, ukućani čekaju jedni druge, i tek kada svi završe sa obedom, ustaje se u isti mah, te je veoma važno da tokom ovog perioda porodica bude na okupu i složna.

Bonus video:

03:43

KOJEKUDE PO SRBIJI I TO BAŠ UZ TRUBAČE! Pogledajte gde je gledaoce KURIR TV ovog puta odveo avanturista Vukašin Grozdanić

(Espreso/24Sedam/V.I./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.