OVO SU NAJVEĆI MITOVI O ŽENSKOM VRHUNCU U KOJE I DALJE VERUJETE: Zbog jedne stvari muškarci se osećaju NESPOSOBNIM
Ilustracija, Foto: Profimedia

pažnja

OVO SU NAJVEĆI MITOVI O ŽENSKOM VRHUNCU U KOJE I DALJE VERUJETE: Zbog jedne stvari muškarci se osećaju NESPOSOBNIM

Tema intimnih odnosa je nepresušan izvor brojnih tekstova, od onih koji su potkrepljeni naučnim dokazima, do onih koji se zasnivaju da iskustvma pojedinaca

Objavljeno:

Pa tako, po nekim teorijama postoji čak 15 vrsta vrhunaca kod žena, a onaj koji je predmet najviše istraživanja jeste va*inalni. Da li ovakav or*azam zaista postoji ili je reč o mitu?

Šta je vrhunac?

Vrhunac ili or*azam se obično definiše kao niz ritmičkih kontrakcija mišića polnih organa praćenih opuštanjem. Kod muškaraca, obično je praćeno oslobađanjem semena. Kod žena, ovaj trenutak vrhunca je neprimetniji.

Ženski or*azam može nastati kao rezultat stimulacije kli*orisa, va*ine, bradavica ili drugih erogenih zona i često je posledica kombinacije ovih faktora. Ponekad vrhunac može da se desi i bez se*sualne stimulacije.

Seks
foto: Sergiy Tryapitsyn / Panthermedia / Profimedia

Da li zaista postoji va*inalni vrhunac?

Kratak odgovor je - ne. Ali, hajde da prvo objasnimo. Iako neke žene doživljavaju vrhunac tokom va*inalne penetracije tokom intimnog odnosa, većina žena da postiže samo tokom stimulacije kli*orisa. Takozvani "va*inalni or*azam" samo je posledica nerealnih očekivanja koja proizilaze iz razlike u tome kako muškarci i žene doživljavaju vrhunac. Sama va*ina nema anatomsku strukturu koja bi mogla da izazove vrhunac, za razliku od kli*orisa.

I ovo uopšte nije bezazlena predrasuda. Neke žene imaju se*sualne poremećaje zasnovane na "mitu" da vrhunac mogu postići samo penetracijom. A ovo nije jedini minus. Pre svega, postoji mogućnost da ženska se*sualna disfunkcija, gde žena ne može da postigne vrhunac, uopšte nije problem ako je problem samo penetrativni se*s. Takođe, muškarci koji misle da imaju problema sa prevremenom eja*ulacijom možda zapravo ne znaju da njihova partnerka jednostavno ne postiže vrhunac od penetrativnog intimnog odnosa.

Istraživanje koje su sproveli italijanski naučnici je otkrilo da ne postoji anatomska osnova za takozvani "kli*oralno-uretralno-va*inalni kompleks", koji je povezan sa idejom G-tačke. Ova misteriozna tačka je samo veliki deo mita o va*inalnom vrhuncu.

Va*ina nema anatomsku vezu sa kli*orisom. Žensko ere*tilno tkivo, koje je odgovorno za or*azam, sastoji se od kli*orisa i njegovih vestibularnih završetaka, srednjeg dela tela, malih usana i spongiozuma (ženske uretre).

Orgazam, Seks
foto: sakkmesterke / Alamy / Alamy / Profimedia

Za sve je kriv Frojd

Ovo je bio deo teorije Sigmunda Frojda. Va*inalni or*azam, koji se postiže tokom penetracije, smatrao je se*sualnom reakcijom "zrele" žene, za razliku od vrhunca kli*orisa, koji je nazvao znakom infantilnosti. U međuvremenu je dokazano da nema potpore u ovim teorijama i da su od 19. veka, kada je živeo i radio Frojd, naučni dokazi veoma napredovali.

Dakle, šta je "pravi vrhunac"?

Doktorka Elizabet Boski za "Verywellhealth2 naglašava da je svaki or*azam koji žena oseti potpuno normalan. Takođe je normalno da se doživi kroz penetraciju, ali isto tako i da izostane. Or*azam - prijatno oslobađanje se*sualne napetosti - uzrokovan je različitim vrstama stimulacije. Svako doživljava vrhunac na svoj način i šta ga izaziva, zavisi od osobe do osobe. Može čak da se menja iz dana u dan ili u zavisnosti od partnera, naglašava stručnjakinja.

Ne doživljavaju sve žene va*inalni or*azam. Jedno istraživanje je pokazalo da samo 6 odsto pripadnica nežnijeg pola može da doživi vrhunac samo uz va*inalnu stimulaciju, a manje od polovine celokupne populacije koja je se*sualno aktivna, uopšte ga ne doživi tokom intimnih odnosa. Ispostavilo se i da je većini žena koje dožive vrhunac tokom va*inalne penetracije takođe potrebna stimulacija kli*orisa.

BONUS VIDEO

04:22

ĆUTE I TRPE! PREKO 20 % ŽENA OSEĆA BOL TOKOM SEKSUALNOG ODNOSA! Retko kad doživljavaju orgazam EVO KOJI SU NAJČEŠĆI RAZLOZI

(Espreso/Mondo/M.G./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.