DOKTOR MOMČILO MATIĆ OTKRIO ŠTA DOVODI DO STVARANJA MASNE JETRE: Ovu hranu obavezno morate da IZBEGAVATE
Momčilo Matić, Foto: Printscreen YouTube/PolaZdravlja

pažnja

DOKTOR MOMČILO MATIĆ OTKRIO ŠTA DOVODI DO STVARANJA MASNE JETRE: Ovu hranu obavezno morate da IZBEGAVATE

Nealkoholna masna bolest jetre je izraz za niz stanja prouzrokovanih nakupljanjem masti u jetri. Obično se javlja kod ljudi koji imaju prekomernu težinu

Objavljeno:

Masna jetra je umnogome posledica savremenog načina života, neadekvatne ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti. Nealkoholna masna jetra jedan je od najčešćih poremećaja kod odraslih osoba, ali i dece u Srbiji. Stanje ne mora da bude praćeno ozbiljnim problemima, ali je podloga za nastanak većih oštećenja jetre. Kako bi se izbegle komplikacije lečenje je potrebno početi na vreme.

Nije moguć oporavak preko noći

Stručnjaci naglašavaju da terapija zahteva disciplinu od pacijenta. Nije moguć oporavak preko noći, ali moguće je da se za jednu godinu organizam očisti od materija koje stvaraju probleme.

"Lečenje je, pre svega usmereno na promenu načina načina ishrane i navika vezanih za ishranu, savetuju se umerena fizička aktivnost, redovne laboratorijske kontrole i provere stanja putem ultrazvuka, skenera, magneta. Pored terapije, koju će da prepiše stručnjak, korisno je znati da postoje i alternativni načini čišćenja masne jetre, upotrebom lekovitih biljaka i lekovitih napitaka", rekao je epidemiolog i stručnjak za lekovito bilje dr Dušan Vujnović.

jetra
foto: Profimedia

Promena načina ishrane je prvi korak

Prof. dr Momčilo Matić upozorio je da svako ko duži vremenski period jede jaku, masnu hranu, trebalo bi da uradi krvnu sliku da proveri da nije došlo do kakvih neželjenih promena i ako mu lekar odredi može da uradi čišćenje i detoksikaciju jetre.

Dr Matić je istakao da bi trebalo nakon obilnih obroka koje smo svi manje više imali u prethodnim danima da se ograničimo i da ne preterujemo u tome dugi vremenski period.

"Dva tri dana ako se opustimo neće nam ništa faliti, međutim, ko duže vremena jede lošu hranu, trebalo bi da uradi čišćenje i detoksikaciju jetre", rekao je dr Matić.

Kako kaže, dobro je ako se pretera sa jakom hranom popiti čaj od maslačka, dodaje da je u njega dobro dodati i propolis, polen, đumbir u prahu, cimet i limun.

"To bi trebalo popiti ujutru pre doručka na prazan stomak, ali pre toga opet popiti čašu tople vode", rekao je dr Matić.

Preporuke su sledeće: – smanjite telesnu masu uz povećanje fizičke aktivnosti: tri puta nedeljno po 45 minuta za početak – izbegavajte trans masti i ravnomerano unosite zasićene masti – u ishranu uključite maslinovo, susamovo i bundevino ulje – konzumirajte plavu ribu, lanene i čia semenke koje su dobar izvor omega-3 masnih kiselina – povećajte unos vlakana (integralne žitarice, povrće, semenke) – izbegavajte ili ograničite unos šećera.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/NajŽena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.