STARINSKA REFORMA PO ORIGINALNOM RECEPTU IZ 1877. GODINE: Obavezna je na svakom SRPSKOM slavlju - ukus nezamenljiv
Reforma, Foto: Printscreen/youtube/Home Made Recipes

domaćinska!

STARINSKA REFORMA PO ORIGINALNOM RECEPTU IZ 1877. GODINE: Obavezna je na svakom SRPSKOM slavlju - ukus nezamenljiv

Recept za originalnu verziju ove torte datira iz 1877. a videćete da je to isti recept koji se i danas koristi i koji je samo prepisivan u svim novijim kuvarima

Objavljeno:

Recepti za korice i za fil ove torte, sastavni su deo recepata za mnoge druge torte savremene kuhinje. Karaterističan fil na pari, od jaja bez mleka, koji čini ovu tortu jedinstvenom, teško je naći u drugim svetskim kuhinjama. Kore od belanaca i oraha se ni ne osećaju jer su savršeno stopljene sa čokoladnim filom u prelep, lepo izbalansiran krem. Bogata, sočna, zavodljivog ukusa. raskošna torta koja je dovoljno svečana i savršena za svaku priliku, što je i dokazala svojim trajanjem preko vekipo.

Reform torta je klasična sočna torta sa puna oraha i čokolade. Ovo je starinski recept za reform tortu sa 10 jaja, a evo kako možete da je napravite.

Sastojci:

10 jaja

250 g kristal šećera, plus 10 kašika šećera za fil

250 g oljuštenog i samlevenog badema, plus obaren, oljušten i tanko isečen badem za ukrašavanje torte

250 g putera

2 štangle čokolade

Priprema kore za reformu:

U dubljoj posudi (kazančetu za sneg) izlupati žicom 10 belanaca.

Kada je sneg dobro izlupan, dodati 250 g šećera i mutiti dok se šećer ne rastopi.

Dodati samleveni badem, sve varjačom dobro promešati i od te mase ispeći u plehu za tortu 4 kore u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Reforma torta
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Recept za fil za starinsku reformu:

Fil za tortu praviti tako što ćete u kazančetu za sneg, na vrućoj ringli, mutiti 10 žumanaca sa 10 kašika šećera.

Kada masa postane gusta, skinuti je sa ringle i prohladiti.

Potom dodati umućen puter i 2 štangle čokolade omekšane/istopljene na suvo (bez vode).

Sve dobro mutiti, dok nadev ne postane penast.

Ovim nadevom filovati ispečene i ohlađene kore. Bogat fil uz mnogo žumanca zaslužan je za bogat i pun ukus reforme. Tortu odozgo premazati istim kremom i ukrasiti obarenim, oljuštenim i tanko isečenim bademima.

Savremene promene u recepturi za reform tortu

Probajte i Milku tortu!

Kao što znamo, ukusi se razlikuju.

Mi najviše volimo klasičnu starinsku reform tortu, međutim dovitljive domaćice su tokom vremena dodavale ponešto recepturi, pa se često srećemo i sa sledećim receptom za koji neki misle da je recept za najbolju reform tortu. On je, na neki način, jednostavniji, podseća na način pripreme Vasine torte jer ima samo jednu koru – nema onih tipičnih korica za reformu.

Sastojci:

200 g putera

200 g sitnog kristal šećera

4 jaja

200 g mlevenih oraha, mogu se koristiti i mleveni bademi

200 g mlevenog petit beurre keksa

100 g čokolade za kuvanje

200 ml mleka

200 ml slatke pavlake

2 kesice pudinga od vanile

500 ml mleka (za puding)

200 g šećera (za puding)

200 g čokolade za kuvanje (za preliv)

100 ml slatke pavlake (za preliv)

Za ukrašavanje, najbolji su karamelizovani orasi – istucani i posuti po torti

Priprema:

Mutiti puter i šećer dok se ne dobije kremasta smesa.

Dodavati jedno po jedno jaje, mešajući nakon svakog dodavanja.

U dobijenu smesu dodati mlevene orahe ili bademe i mleveni keks. Dobro promešati da bi se svi sastojci lepo sjedinili.

Reforma torta
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Smesu sipati u veliki pravougaoni pleh, prethodno obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa – oko 20 minuta. Torta treba da dobije zlatnosmeđu boju.

Dok se torta peče, pripremiti fil. U lonac staviti mleko i slatku pavlaku, 2 kesice pudinga od vanile i šećer. Kuvati na srednje jakoj vatri dok se puding ne zgusne. Skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi.

Kada je torta pečena i ohlađena, preliti je pripremljenim filom (kremom).

U posudi, na laganoj vatri, otopiti čokoladu za preliv i slatku pavlaku. Treba mešati sve dok se čokolada ne otopi i smesa ne postane glatka i ujednačena.

Preliti tortu pripremljenim čokoladnim prelivom.

Po vrhu torte posuti ušećerene istucane orahe ili tostirane listiće badema. Deca vole i dekoracije od šarenih mrvica ili kokosovog brašna.

Ostaviti tortu da se dobro ohladi i stegne pre posluživanja.

Saveti i trikovi za najukusniju reformu

Da biste pripremili najukusniju reform tortu, evo nekoliko saveta i trikova:

Reforma torta
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Kvalitetni sastojci

Koristite visokokvalitetne sastojke poput svežih jaja, svežeg putera, kvalitetne čokolade… To će poboljšati ukus i teksturu torte.

Orašasti plodovi

Dodajte sveže samlevene orašaste plodove, poput mlevenih oraha ili badema, u smesu za korice. Oni će doprineti ukusu i hrskavoj teksturi reforme.

Slatka pavlaka

Dodavanje slatke pavlake u smesu za fil i čokoladni preliv utiče na kremastu i bogatu teksturu torte. Koristite svežu slatku pavlaku za najbolje rezultate.

Sečenje reform torte i posluživanje

Pre posluživanja dobro ohladite tortu kako bi se svi ukusi i teksture sjedinili i torta bila čvršća i lakša za sečenje. Oštrim nožem pažljivo secite tortu na komade i poslužite. Uživajte u pripremi i posluživanju!

Kratki osvrt na istoriju reforme - kraljicu torti

Reforma torta postala je popularna u Srbiji tokom 19. veka i ona je jedna od najomiljenijih tradicionalnih torti u zemlji.

Ne zna se tačno kada je nastao recept. Prema jednoj priči, torta je dobila naziv posle Drugog svetskog rata, u vreme mnogih socijalističkih reformi u Jugoslaviji. Tada su i neki sastojci, npr. jaja, postali pristupačniji, što je omogućilo lakše pravljenje ove i sličnih torti.

Reforma torta
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Recepti za reform tortu prenose se s kolena na koleno, a svaka porodica ima svoju verziju ove torte. Za nju se koristi karakterističan fil koji se sprema na pari, od jaja, bez mleka. Interesantno je da je takav fil teško naći u drugim svetskim kuhinjama. Recepti za korice koriste se i pri pripremi nekih drugih torti.

Torta se obično sastoji od četiri kore od belanaca, mlevenih oraha i čokoladnog fila. Orasi i čokolada su ključni sastojci koji daju torti karakterističan ukus i teksturu. Torta se ponekad dekoriše šarenim mrvicama ili kokosovim brašnom.

Reforma je poznata po svom bogatom ukusu i kremastoj teksturi, što je čini omiljenom poslasticom za različite proslave, rođendane, svadbe. Mnogi ljudi uživaju u pripremi ove torte kod kuće, ali je takođe možete pronaći i u poslastičarnicama i restoranima širom zemlje.

BONUS VIDEO

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Zenablic/Simona Stanković/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.