BUGARKE PRAVE NAJBOLJU POSLASTICU ZA PRAZNIKE: Torta "Garaš" - kremast fil sa orasima - niko joj neće odoleti
Torta "Garaš", Foto: Printscreen/Youtube/ВСИЧКИ РЕЦЕПТИ

ukus koji se ne zaboravlja

BUGARKE PRAVE NAJBOLJU POSLASTICU ZA PRAZNIKE: Torta "Garaš" - kremast fil sa orasima - niko joj neće odoleti

Bugarke prave najbolju poslasticu za praznike, tortu "Garaš" sa kremastim filom sa orasima, a niko joj neće odoleti

Objavljeno:

Bliži nam se Nova godina, a i Božić, pa samim tim raste i želja za pravljenjem specijaliteta kojima ćemo svoje najmilije ostaviti bez teksta.

Novu godinu neki čekaju kod kuće uz dobru hranu, sa prijateljima ili porodicom, a neki ipak vole da za najluđu noć odu u neki provod.

Bilo kako bilo, hranu niko neće odbiti.

Naroćito ako tog dana spremite najukusniju Novogoišnju slanu tortu, rusku salatu...

Nikako slatkiše nemojte da izostavite, a pred vama je sada torta "Garaš" kakvu najbolje prave Bugarke.

Obavezno je prave za praznike, a nema šanse da ćete pogrešiti sa njom.

Pravljenje kore za tortu 'Garaš'
Pravljenje kore za tortu "Garaš"foto: Printscreen/Youtube/ВСИЧКИ РЕЦЕПТИ

Ovo su sastojci za njihov recept:

liker - 2 kašike

jaja - 8 komada

vanila - 1 g

tamna čokolada - 200 g

orasi - 3 šolje, mleveni sirovi

tečna pavlaka - 200 ml

šećer - 400 g

Kora za tortu 'Garaš' u plehu
Kora za tortu "Garaš" u plehufoto: Printscreen/Youtube/ВСИЧКИ РЕЦЕПТИ

kakao - 8 kašika

meki maslac - 250 g

Ovo je njihova priprema:

Prvi korak je razdvajanje jaja na belanca i žumanca. Zatim meki maslac isecite na kockice i stavite u duboku posudu pogodnu za mikser. U to dodamo 2 šolje šećera, ja stavim fini kristal, ali je još bolje ako je u prahu.

Počela sam da mutim mikserom. Mutite dugo dok se šećer ne rastopi, iako se meni lično sviđa kako se oseća. Zatim stavimo paket vanile i prosejanog kakaoa. Ponovo dobro umutite. Zatim u ovu mešavinu dodajte jedno po jedno žumance.

Pravljenje fila za tortu 'Garaš'
Pravljenje fila za tortu "Garaš"foto: Printscreen/Youtube/ВСИЧКИ РЕЦЕПТИ

Posle svakog dobro umutite. Odvojimo 2/3 ove mešavine. Ovo će biti krem između kora. U preostalu 1/3 dodajte mlevene orahe i promešajte kašikom ili lopaticom.

Zatim umutite belanca u penu. Ne treba da bude veoma čvrst sneg. Dodati ostatak šećera u delovima i umutiti. Zatim belanca idu u mešavinu sa orasima, mešamo ponovo i pažljivo kašikom da zadržimo vazduh.

Ovu smesu podelim u tri jednake posude.

Fil za tortu 'Garaš'
Fil za tortu "Garaš"foto: Printscreen/Youtube/ВСИЧКИ РЕЦЕПТИ

Obložam papirom za pečenje kalup za torte sa pokretnim prstenom prečnika 24 cm. Papir namazati uljem i sipati prvu posudu.

Dobro raspoređujemo prema obliku. Peći na 170 stepeni u zagrejanoj rerni 12-15 minuta.

Ne treba koru previše peći, jer onda postaje lomljiva.

Torta 'Garaš'
Torta "Garaš"foto: Printscreen/Youtube/ВСИЧКИ РЕЦЕПТИ

Stavite prvu koru sa orasima na tanjir za tortu i obilno premažite kremom. Tako i sa sve tri kore.

Na treći sloj Garaš torte sipajte pripremljen ganaš od 200 ml tečne pavlake zagrejane do ključanja i 200 grama bogate crne čokolade otopljene u njoj. Ovde dodajem i liker.

Čokoladna torta se svuda lepo premaže. Ja lično ne volim pistaći i nisam ga ukrasila kao original, već sam ga ukrasila mlevenim orasima.

Zadovoljna sam rezultatom! Sad sam je pustila da se stegne!

Parče torte 'Garaš'
Parče torte "Garaš"foto: Printscreen/Youtube/ВСИЧКИ РЕЦЕПТИ

A vi možete hrabro da napravite moju jednostavnu Garaš tortu!

Praznici će biti još bolji ako nju napravite.

Bonus video:

01:46

Ovako je proteklo kuvanje porodice Nikić

(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.