DOKTOR MILOVANOVIĆ UPOZORIO SVE SRBE, NIJE UMOR BOLESNI STE: Ako osećate OVE SIMPTOME odmah se OBRATITE LEKARU
Doktor Branko Milovanović, Foto: Printscreen Youtube/RTS

pažnja

DOKTOR MILOVANOVIĆ UPOZORIO SVE SRBE, NIJE UMOR BOLESNI STE: Ako osećate OVE SIMPTOME odmah se OBRATITE LEKARU

U periodu oporavka treba obratiti pažnju da se iz ishrane izbace namirnice sa glutenom, laktoza i rafinisani šećeri

Objavljeno:

Umor koji dugo traje i ne prolazi čak ni posle dugog spavanja i odmora, jak pad energije posle fizičkog napoa, slaba koncentracija i zaboravljanje neki su od simptoma da je virusna infekcija oslabila organizam.

Ovakvi simptomi su karakteristični za postkovid čija pandemija, kako kaže prof. dr Branko Milovanović, neurokardiolog sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, i dalje traje.

Umor
foto: Profimedia

"Ukoliko se posle tri meseca organizam ne izbori, odnosno postoje tegobe, treba otići odmah kod doktora da se krene sa lečenjem", ispričao je dr Milovanović u emisiji "RTS Ordinacija".

U periodu oporavka treba obratiti pažnju da se iz ishrane izbace namirnice sa glutenom, laktoza i rafinisani šećeri. "Mora da postoji suplementacija, nadoknada onog što vam fali u organizmu, recimo, kao što je vitamin D, kao što je, recimo, vitamin C se obično daje, zatim vitamini B kompleksa i tako dalje", kaže dr Milanović.

Nesanica, Spavanje, Krevet
foto: Profimedia

"Znate koliko je bitno uzimati kalcijum, magnezijum, selen, mora da bude suplementacija, ali to je samo deset posto terapije, što ja kažem. Ono što je bitna stvar, to je koenzim Ku10, zatim nikotinamid dinukleotid ili ADH, kako mi kažemo, zatim acetil karnitin, zatim kreatin monohidrat, to su supstance koje produkuju energiju i koje su veoma bitne, ali morate da znate i koje lekove ne smete da date. Imate tačno spisak lekova koje štete mitohondriji".

Doktor upozorava da se može i preterati sa vitaminima B kompleksa i sa vitaminom D. Zato je veoma važno da se antiinfektivna i antizapaljenska sprovodi pod kontrolom lekara. Važno je i strpljenje, jer ako je problem trajao tri meseca, biće potrebno tri meseca za oporavak.

Bonus video:

01:49

POZNATI KUVAJU U EMISIJI MAJKE I SNAJKE Recept za pileća krilca sa pivom kakve dosad niste probali, za sam kraj VIP nedelje

(Espreso/Lepa&Srećna/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.