AKO OSETITE DA VAŠ LJUBIMAC OVAKO MIRIŠE ODMAH GA ODVEDITE KOD VETERINARA: Smrad može da ukaže na OPASNE INFEKCIJE
Pas, Foto: Printscreen/Youtube/TVSubotica

pažnja

AKO OSETITE DA VAŠ LJUBIMAC OVAKO MIRIŠE ODMAH GA ODVEDITE KOD VETERINARA: Smrad može da ukaže na OPASNE INFEKCIJE

Ako kod ljubimca osetite neki od šest tipičnih mirisa, vreme za odlazak kod veterinara

Objavljeno:

Ovi mirisi ne samo da mogu izazvati nelagodnost i smetnje u domu, već mogu ukazivati i na zdravstvene probleme ljubimca ili higijenske izazove. Uzrok može biti nedostatak redovnog čišćenja i održavanja higijene ljubimca, a posebno njegove okoline. Pored toga, neprijatni mirisi mogu biti znak nekih zdravstvenih problema ljubimca, poput problema sa kožom, ušima ili zubima, te biti pokazatelji infekcija ili bolesti koje mogu ozbiljno da ugroze zdravlje vašeg ljubimca

Svaki kućni ljubimac ima prepoznatljivi miris tela koji je sasvim normalna pojava, baš kao što pseće šape imaju blagi miris "kukuruznog čipsa" koji je, kako objašnjavaju veterinari, rezultat mešavine bakterija, gljivica i kvasca koji čine mikrobiom pseće kože. Međutim, mirisi koji su neuobičajeni ili su naročito neprijatni i štetni mogu postati razlog za zabrinutost.

Kontrolni pregledi i svakodnevna nega ljubimca su od velike važnosti, ali je nos vlasnika jedan od najosetljivijih detektora koji ukazuje na promene zdravlja psa ili mačke. Ako kod ljubimca osetite neki od šest tipičnih mirisa, vreme za odlazak kod veterinara.

Čovek, Pas
foto: RINA

1. Miris nalik kvascu

Ako osetite da ljubimac emituje miris nalik kvascu, to je znak da pati od bakterijske infekcije u ušima ili na koži.

"Varijanta" ovog neprijatnog mirisa je aroma buđi ili neopranih nogu. I ušne grinje mogu izazvati neprijatan miris, sličan infekcijama uha uzrokovanim prisustvom kvasca ili bakterija.

Obratite pažnju na nabore kože i delove između prstiju ljubimca, jer se u njima skupljaju vlaga i toplota i podstiču prekomerni rast bakterija i gljivica.

2. Miris truleži

Bilo kakav nepodnošljiv miris ljubimca je razlog za zabrinutost i verovatan uzrok je infekcija, kao i apsces kože u kome se skuplja gnoj.

Apsces užasno miriše i nalik je truleži i, kako kažu veterinari, takav smrad je nažalost nezaboravan! Apscesi su obično povezani sa lokalnim otokom na koži, crvenilom, bolom, zapaljenjem i isticanjem gnoja. Ako na psu osetite miris nalik trulom mesu, odmah ga odvedite kod veterinara, jer možda ima parvovirus.

Parvovirus je veoma zarazna, često fatalna virusna bolest koja se manifestuje teškim povraćanjem i krvavom dijarejom izuzetno neprijatnog mirisa koji bukvalno "obara". Pas i stolica mirišu na trulo meso i mogu imati primesu mirisa metala koji se razvija zbog gvožđa u krvavoj stolici.

Pas
foto: Printscreen Twitter/@miljanarad

3. Sladunjavi miris

Sladak miris koji se razvija iz kože psa može biti znak infekcije stafilokokom, posebno ako su primetna područja crvenila ili čireva iz kojih ističe gnoj. Određene vrste infekcija ušiju takođe mogu da emituju sladak miris.

Ako dah psa ili mačke miriše slatko, to može biti posledica nekontrolisanog dijabetesa, posebno ako je ljubimac izgubio na težini ili previše pije vode i često urinira.

4. Otužan miris ribe

Jak i otužan miris nalik ribi, koji se oseća iz zadnjeg dela tela ljubimca, može da bude posledica problema sa analnim žlezdama. Ovo je povremeno normalna pojava, jer psi izbacuju sadržaj analnih žlezda da bi obeležili teritoriju, kao što to rade i slučajno, ako su pod stresom ili uplašeni. Međutim, ako je miris uporan ili neobično jak, verovatno su nastali problemi.

Psi i mačke imaju dve analne žlezde i one obično ne razvijaju nikakav miris. Međutim, miris iz njih se aktivira ako se životinje uplaše što se manifestuje jakim, ribljim, plesnivim mirisom koji se zadržava čak i nakon kupanja ljubimca. Osim neobično jakog i postojanog mirisa, znaci problema sa analnim žlezdama su i vučenje zadnjice po podu, lizanje područja oko anusa ili krv u stolici.

5. Loš zadah

Neprijatan zadah ili halitoza može biti znak sistemskih problema kao što su bolesti bubrega, respiratornih organa ili jetre, dijabetesa, ali i parodontalne bolesti kod psa ili mačke. Ako su usta ljubimca zdrava, iz njih ne bi trebalo da izbija neprijatan miris. Osim parodontalne bolesti, postoje i drugi razlozi "smrdljivog" mirisa iz usta ljubimca, a reč je o kožnoj bolesti usana, oralnoj traumi, odnosno povredama, kanceru, ranama ili čiru u ustima. Čak i ostaci hrane u ustima ljubimca razvijaju loš zadah.

Pas
foto: Printscreen TikTok/tesscrosley

U zavisnosti od tipa neprijatnog zadaha iz usta možemo "pročitati" koje sistemske bolesti ih emituju: sladak dah signalizira na dijabetes, zadah sličan urinu sugeriše na bolest bubrega, a posebno neprijatan zadah može da ukaže na bolest jetre ili crevnu blokadu.

6. Prekomerni gasovi

Ako je nadutost česta pojava kod vašeg ljubimca, sasvim sigurno je reč o posledici problema sa ishranom, posebno hranom koju pas ne vari pravilno. Nadutost i "vetrovi" iz creva pojavljuju se usled bola u stomaku ili gastrointestinalnih smetnji.

Svaki neobičan miris sa bilo kog dela tela ljubimca ili iz nekog otvora znak je da treba proveriti zdravlje životinje. Osim zapostavljanja higijene ljubimca od strane vlasnika, pojedina oboljenja i stanja sprečavaju životinju da se sama neguje. Ovo se viđa posebno kod mačaka, ako ne mogu da održavaju čistoću zbog gojaznosti, artritisa ili tegoba druge vrste.

Bonus video:

01:49

POZNATI KUVAJU U EMISIJI MAJKE I SNAJKE Recept za pileća krilca sa pivom kakve dosad niste probali, za sam kraj VIP nedelje

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.