OVE LEKOVE NIKAKO NE SMETE DA MEŠATE SA JEDNOM VRSTOM HRANE: U suprotnom dovodite ORGANIZAM u VELIKU OPASNOST
Vitamini, Foto: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

ZRDRAVLJE

OVE LEKOVE NIKAKO NE SMETE DA MEŠATE SA JEDNOM VRSTOM HRANE: U suprotnom dovodite ORGANIZAM u VELIKU OPASNOST

Generalno se ne savetuje da uzimate lekove na prazan stomak

Objavljeno:

Hrana može značajno uticati na efikasnost lekova, a nepravilna kombinacija može dovesti do ozbiljnih posledica poput krvnih ugrušaka ili oštećenja jetre. Posebno tokom praznika, kada se često uživa u raznovrsnoj hrani, važno je pročitati uputstva o lekovima i izbegavati određene namirnice kako bi se sprečile neprijatne komplikacije. Ovih pet namirnica koje se često jedu tokom praznikase ne smeju mešati sa određenim lekovima.

Generalno se ne savetuje da uzimate lekove na prazan stomak – često nam se kaže da pojedemo zalogaj pre nego što popijemo bilo koju tabletu.

Ali ono što jedemo ima veliki uticaj na to kako naša tela obrađuju lekove, a neke namirnice mogu poboljšati efikasnost leka, dok je druge mogu smanjiti. Neke kombinacije lekova i hrane mogu čak dovesti do krvnih ugrušaka ili oštećenja jetre.

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

U toku praznika najčešće dajemo sebi oduška želeći da se opustimo u svim čarima, poebno onima koje donosi hrana. Zato podsećamo koje kombinacije lekova sa hranom treba najstrože izbegavati.

Na prvom mesutu, važno je da pročitate uputstvo o leku pre nego što počnete da ga uzimate da biste proverili da li postoji hrana za koju se savetuje da ne jedete tokom terapije.

Evo pet namirnica koje nikada ne treba mešati sa određenim lekovima da biste izbegli neprijatne komplikacije.

1. Grejpfrut i statini

Statini su lekovi koji snižavaju nivoe holesterola lipoproteina niske gustine - takođe poznatog kao "loš holesterol" - u vašoj krvi.

Svetska zdravstvena organizacija je upozorila da bi trebalo da izbegavate grejpfrut i sok od grejpfruta po svaku cenu ako uzimate neki od lekova iz grupe statina, "jer to može povećati rizik od neželjenih efekata".

Neželjeni efekti statina mogu uključivati bolove u mišićima: - Ako uzimate statine, ograničite unos soka od grejpfruta na veoma male količine ili ga izbegavajte u potpunosti.

Šamir Patel, farmaceut, istakao je: - Grejpfrut sadrži grupu hemikalija zvanih furanokumarini koji inhibiraju vreme koje je telu potrebno da razgradi lek.

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

- Hemikalije zaustavljaju rad određenih enzima, što može dovesti do toga da se više aktivnog leka apsorbuje u telo od predviđene doze.

- Smatra se da i drugi agrumi, uključujući limete i seviljske pomorandže, imaju isti efekat.

Grejpfrut takođe može pojačati neželjene efekte nekih lekova za krvni pritisak i određenih psihijatrijskih lekova, prema nalazima studije.

Blokatori kalcijumskih kanala - koji se koriste za lečenje visokog krvnog pritiska i koronarne bolesti srca - i antikoagulansi koji sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka takođe su dodali na listu NHS.

2. Mlečni proizvodi i antibiotici

Mlečni proizvodi poput mleka, sira i jogurta mogu ometati apsorpciju antibiotika tetraciklina i kinolona, kaže studija.

Kalcijum se vezuje za antibiotik u digestivnom traktu, smanjujući njegovu apsorpciju i efikasnost.

Da biste to izbegli, bolje je uzimati antibiotike nekoliko sati pre ili nakon što jedete mlečne proizvode.

U međuvremenu, Šamir je rekao da treba da budete oprezni kada jedete zrele i stare sireve i meso kada uzimate inhibitore monoamin oksidaze za depresiju.

On je objasnio da odležala i dimljena hrana - uključujući kamember, gaudu, salamu i biftek - sadrži aminokiselinu koja se zove tiramin.

- Lekovi inhibitori monoamin oksidaze, propisani za stanja kao što su depresija i hemoterapija, smanjuju sposobnost tela da preradi tiramin, dodao je farmaceut.

- To vas dovodi u opasnost od neželjenih efekata, uključujući ozbiljno povećanje krvnog pritiska, bol u grudima i ubrzan rad srca.

vitamini
foto: Tom Merton / Caia Image / Profimedia

3. Lisnato povrće i razređivači krvi

Ako uzimate lekove za razređivanje krvi, dobra je ideja da obratite pažnju na to koliko lisnatog povrća jedete.

Hrana kao što su spanać, kelj i brokoli, koja se reklamira zbog svojih zdravstvenih prednosti, takođe je bogata vitaminom K, koji igra ulogu u zgrušavanju krvi.

Šamir je rekao: - Kelj, zajedno sa drugim lisnatim zelenim povrćem kao što su spanać i zelena salata, može da preokrene efekte lekova za razređivanje krvi, povećavajući zgrušavanje krvi.

4. Alkohol i lekovi protiv bolova

Ni jedan lek ne bi trebalo mešati sa alkoholom!

Ali neki lekovi protiv bolova, antidepresivi i lekovi za dijabetes mogu izazvati niz ozbiljnih komplikacija kada su u interakciji sa pićem.

Ove interakcije mogu dovesti do vrtoglavice, pospanosti, oštećenja jetre i drugih ozbiljnih komplikacija, kaže studija.

Nikada ne treba mešati alkohol sa: antibioticima, metronidazolom i tinidazolom ili antidepresivima inhibitorima monoaminooksidaze (MAOI).

- Malo je verovatno da će konzumiranje alkohola sa standardnom dozom većine lekova protiv bolova bez recepta, kao što su paracetamol i ibuprofen, izazvati bilo kakve probleme, ali treba biti obazriv.

Ali kaže se da alkohol treba izbegavati ako uzimate lekove protiv bolova koji se izdaju samo na recept, kao što su tramadol, gabapentin i kodein i drugi lekovi slični morfijumu.

5. Kafa i antipsihotici

Antipsihotični lekovi mogu pomoći u lečenju ljudi sa šizofrenijom, bipolarnim poremećajem i velikim depresivnim poremećajem. Ali uzimanje pilula sa kofeinom - u obliku čaja ili kafe - može učiniti da vaše telo apsorbuje manje ovih lekova nego ako ih uzimate sa vodom, prema Zdravstvenoj organizaciji.

Bonus video:

01:49

POZNATI KUVAJU U EMISIJI MAJKE I SNAJKE Recept za pileća krilca sa pivom kakve dosad niste probali, za sam kraj VIP nedelje

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.