SUTRA KATOLICI SLAVE BOŽIĆ, EVO KAKO SE PRAVILNO ČESTITA: Jednu REČENICU ne smete da zaboravite, mnogi se ZBUNE
Ilustracija, Foto: Stefan Stojanović

morate znati

SUTRA KATOLICI SLAVE BOŽIĆ, EVO KAKO SE PRAVILNO ČESTITA: Jednu REČENICU ne smete da zaboravite, mnogi se ZBUNE

Evo kako se pravilno čestita sutra Božić

Objavljeno:

Danas je Badnji dan po novom Gregorijanskom kalendaru, a sutra katolički vernici proslavljaju Božić. Katolički Božić slavi se svake godine 25. decembra, a tokom ove godine pada u ponedeljak. Isto kao i kod pravoslavnog, porodica se okuplja, na Badnji dan se posti, a za Božić slavi rođenje Isusa Hrista. Upravo zbog toga se i Božić smatra najradosnijim hrišćanskim praznikom.

Simboli proslave Božića kod rimokatolika su jasle u kojima je, po predanju, Hrist rođen, jelka kao večno zeleno drvo i venac. Mnogo poznate ličnosti u svetu uputile su čestitke vernicima koji slave Božić po gregorijanskom kalendaru (s obzirom na vremensku razliku). Ali, postavlja se pitanje kako čestitati katolički Božić? Da li se čestitke nešto razlikuju od pravoslavnog Božića?

Nema razlike, jer zapravo to je jedan te isti Božić, samo su dva različita kalendara u pitanju. Jedan julijanski (pravoslavni) koji Srbija koristi i drugi novi gregorijanski. Naime, pre Prvog svetskog rata i srpska država i crkva su Božić proslavljale 25. decembra.

Kada je reč o čestitanju katoličkog Božića čestita se isto kao i pravoslavni. Pravilno bi bilo "Srećan Božić!", bez spominjanja Isusa Hrista, kao i "Hristos se rodi". I obavezno ne zaboravite na "Mir Božji!"

Pogledajte neke od zanimljivih načina kako da čestitate nekome katolički Božić I Badnje veče:

Ispuni godine životom, a ne život godinama. Ostvari ono sto želiš i sačuvaj ono što voliš!! Srećan Badnji dan i Božićni praznici...

Božić, Badnje veče, Badnji dan
foto: Stefan Stojanović

Neka bude ljubavi i zdravlja, u tvome domu večitoga slavlja… Nek se pije vino i rakija i pogača peče, i neka vam je srećno ovo BADNJE VEČE!

Svima vam želim ispunjen i srećan Bozić, proslavite ga u zdravlju, sreći, s’ osmehom na licu, i pesmom u srcu. Neka vam miris božićnog drvca unese radost u ove Božićne dane. Želim Vam svima od srca čestit Božić i božićne blagodane.

Da vam kuća bude puna veselja, da vam se ostvari bar hiljadu želja, da vas blagoslov svuda vodi, SREĆAN VAM BOŽIĆ, HRISTOS SE RODI!

Bonus video:

00:13

Protest

(Espreso/Mondo/T.B./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.