"MUŠKARCI, NA SPAVANJE SA ČARAPAMA!": Doktor rekao kako da OLAKŠATE sebi život, posebno oni STARIJI od 50 godina
Ilustracija, Foto: Profimedia

savet

"MUŠKARCI, NA SPAVANJE SA ČARAPAMA!": Doktor rekao kako da OLAKŠATE sebi život, posebno oni STARIJI od 50 godina

Urinarrni sistem slabi kako smo stariji, te se javlja učestala potreba za mokrenjem u toku noći

Objavljeno:

U nekom trenutku svog života, praktično svi muškarci će biti pogođeni problemima urinarnog sistema ili će poznavati nekoga ko jeste. Ovo se u velikoj meri odnosi na muškarce starije od 50 godina, koji će osetiti veću potrebu da odlaze u toalet noću.

Za pojačanu oitrebu mokrenja u toku noći postoji razlog. Naime, kako muškarci stare, njihova prostata se postepeno širi, što, zauzvrat, vrši dodatni pritisak na bešiku.

Istraživanja pokazuju da više od 30 miliona muškaraca starijih od 50 godina bar jednom uveče prekidaju san da bi otišli ​​u kupatilo. Postoji i medicinski razlog za ovo - nikturija.

Ali zamorno je ustajati iz kreveta svake noći, a da ne pominjemo koliko to utiče na san. Srećom, rešenje postoji. Dr Edvard (Ted) Šefer, sa Univerziteta Northvestern u Čikagu, podelio je tri glavna saveta za smanjenje mokrenja u toku noći.

Spavanje, Ležanje
foto: dmitrii simakov / Alamy / Alamy / Profimedia

Njegov prvi predlog je da izbegavate pivo - ili bilo koji drugi alkohol - pre spavanja. Pivo ima visok sadržaj tečnosti, što znači da izaziva brzo punjenje bešike, dok alkohol koji se nalazi u njemu potiskuje hormon koji sprečava proizvodnju urina.

Dr Piter Atia je dodao: - Alkohol inhibira ovaj hormon, zbog čega će vas ova vrsta pića pre spavanja terati da nekoliko puta ustajete noću. Piće se sastoji od tečnosti, ali sadrži i molekul koji inhibira oslobađanje antidiuretika.

Lekar savetujete da ne pijete čak ni čašu vode pre spavanja, jer će povećati količinu tečnosti u krvotoku, koju bubrezi zatim brzo filtriraju, uzrokujući nakupljanje tečnosti u bešici - što znači da će muškarci morati da uriniraju samo nekoliko sati kasnije. Takođe, ako se probudite noću da biste išli u WC, nemojte tada popiti čašu vode - vratićete se u kupatilo pre nego što to shvatite.

Na kraju, dr Šefer savetuje da muškarci sa bilo kakvim znacima zadržavanja tečnosti u nogama nose čarape do kolena dok spavaju. Zadržavanje tečnosti je češće kod gojaznih osoba koje imaju veći rizik od edema, što je otok koji nastaje zbog previše tečnosti koja ostaje zarobljene u tkivim. Edem može uticati na bilo koji deo tela, ali je veća verovatnoća da će se pojaviti u nogama i stopalima.

Kada muškarci odu u krevet, višak tečnosti izazvan edemom može da se vrati u krvotok i da se filtrira u bešiku od strane bubrega – zbog čega moraju da uriniraju. Čarape do kolena će smanjiti zadržavanje tečnosti u stopalima, a samim tim i rizik od noćnog mokrenja.

Bonus video:

03:29

Aco Pejović zaludeo Skoplje

(Espreso/Srbija Danas/ Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.