DA BI VAM BOG USLIŠIO MOLITVU OVO SVAKI VERNIK MORA DA URADI: Jedna stvar je KLJUČNA za uslušenje - obratite pažnju
Molitva, Foto: Alexander Maximov / Panthermedia / Profimedia

naučite jednom zasvagda

DA BI VAM BOG USLIŠIO MOLITVU OVO SVAKI VERNIK MORA DA URADI: Jedna stvar je KLJUČNA za uslušenje - obratite pažnju

U daljem tekstu saznajte koja je to najčešće greška, koju ljudi prave dok se mole i na šta treba misliti i paziti

Objavljeno:

Važno je znati da postoje četiri nivoa molitve: telesna molitva, stajanje, čitanje, molitva u kojoj su reči povezane sa umom, svaka reč se čuje u umu, u srcu, molitva bez reči, stajanje pred Bogom. u miru i odanosti veri.

Prvi primer neispravne molitve nalazimo u Delima Apostolskim 19:11-17:

"Bog je preko Pavlovih ruku činio neobična čuda .Tako da su čak i maramice i kecelje koje je on dotakao odnošćene bolesnima, i oni su bili izlečeni od svojih bolesti, a zli duhovi su izlazili iz njih. A neki Judeji koji su putovali unaokolo i isterivali zle duhove pokušaše da na opsednute prizovu ime Gospoda Isusa, govoreći: "Zaklinjem vas Isusom koga propoveda Pavle!".Ti koji su to činili bili su sedmorica sinova judejskog prvosveštenika Skeve. A zli duh im reče: "Isusa poznajem, a i Pavla znam, ali ko ste vi?". I čovek u kome je bio zao duh skoči na njih pa ih sve savlada i toliko izudara da su iz one kuće istrčali goli i izranjavljeni. To doznaše svi Judeji i Grci koji su živeli u Efesu i sve ih spopade strah, pa se ime Gospoda Isusa još više veličalo."

Molitva, SPC, Sveštenik, Ikona
foto: Alexander Matvienko / Panthermedia / Profimedia

Gordi ste, samo tražite, bez zahvalnosti i pokajanja

Bog dopušta da pate samo onima kojima je srce ispunjeno strastima, gordošću i nečistim mislima. Iako se čovek trudi da napusti ova osećanja to mu ne polazi za rukom. Jer ove strasti obuzimaju srce i dušu i teško ih se osloboditi.

Zato se tokom molitve često pogrešno postavljaju ciljevi. Umesto što se traži ono materijalno i opipljivo, jedini cilj molitve treba biti želja za oslobođenjem od loših misli i gordosti. Tek tada kada duša postane čista, sve ostalo dolazi kao nagrada.

- Svaka molitva, izgovorena rečima ili ostala u mislima, proiznesena glasno ili šapatom, kroz hiljadama godina stare psalme ili slobodno nadahnuće iz srca, ustvari je izlazak pred Boga. O tome je Hristos govorio i Samarjanki: 'Kad bi ti znala dar Božji i ko je taj koji ti govori: daj mi da pijem, ti bi tražila od njega i on bi ti dao vodu živu' (Jovan 4, 10). Tim rečima Hristos nam je dao ključ za shvatanje nastanka molitve.

BONUS VIDEO

03:44

ČUDO NA PRAZNIK! U razrušenom Marijupolju jedna crkva ostala čitava: IZ NJE SE HORSKI ČULA MOLITVA OČE NAŠ

(Espreso/Srbijadanas/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.