OVU KREMU MORATE MAZATI I LETI I ZIMI AKO ŽELITE DA IZBEGNETE BORE: Jedino tako ćete IZGLEDATI MLAĐE
Lice, Foto: Profimedia / Anatolijs Jascuks / Panthermedia /

pažnja

OVU KREMU MORATE MAZATI I LETI I ZIMI AKO ŽELITE DA IZBEGNETE BORE: Jedino tako ćete IZGLEDATI MLAĐE

Sunčevi UV zraci su štetni u ovo doba godine jer je ozonski omotač najtanji

Objavljeno:

SPF je skraćenica za faktor zaštite od sunca (Sun Protection Factor), a broj pored njega pokazuje koliko dobro krema za sunčanje štiti kožu od opekotina uzrokovanih suncem. Iako su temperature zimi znatno niže nego leti, rizik i dalje postoji. Koža je najveći organ, i zato morate da ga štitite.

Iako Sunčevi zraci možda neće biti tako topli ili jaki na vašoj koži tokom zime, njegovi ultraljubičasti (UV) zraci nastavljaju da razgrađuju ćelije kože brže, bez obzira na godišnje doba, što dovodi do stanja koje se zove fotostarenje.

Prerano starenje kože odgovorno je za većinu vidljivih znakova starenja i može učiniti da izgledate starije od svojih godina ubrzavajući pojavu finih linija, bora, pega i promene boje.

Lice
foto: Printscreen/Youtube/TinaEngeo

Zašto je SPF bitan i zimi?

Ako se pitate da li zaista trebate da nosite kremu za sunčanje tokom tamnijih zimskih meseci, niste sami. Čak i tokom leta kada su sunčevi zraci najtopliji, samo 10% ljudi redovno nosi kremu za sunčanje - a brojevi opadaju kako se godišnja doba menjaju. Sunčevi UV zraci su štetni u ovo doba godine jer je ozonski omotač najtanji.

Osim toga, sneg i led mogu reflektovati do 90% ovih zraka i zapravo povećati njihov intenzitet, zbog čega je posebno važno da vaša koža bude zaštićena

Koja krema za sunčanje je najbolja zimi?

Žena, Lice
foto: Printscreen TikTok/jenjones444

Svako treba da koristi kremu za sunčanje širokog spektra koja štiti i od UVA i od UVB zraka i ima zaštitu od najmanje SPF 30, koja blokira oko 97% štetnih UV zraka. Ipak, na kraju krajeva, najbolja zimska krema za sunčanje za vas je ona koja najbolje odgovara vašim jedinstvenim potrebama.

Na primer, ako ste aktivni u zimskim sportovima ili volite da provodite mnogo vremena napolju tokom hladnije sezone, potrebna vam je krema za sunčanje koja je otporna na vodu i znoj. A ako ste na većim nadmorskim visinama, kao što je skijalište, potražite SPF 50 ili više za najbolju zaštitu od reflektovanih zraka.

Bez obzira na nivo vaše aktivnosti i da li je sunčano ili oblačno, dobra je ideja da nanosite kremu za sunčanje na izloženu kožu svaki dan. Čak i male količine izlaganja suncu se zbrajaju i mogu izazvati prerano starenje i povećati rizik od kožnih oboljenja.

Bonus video:

01:49

POZNATI KUVAJU U EMISIJI MAJKE I SNAJKE Recept za pileća krilca sa pivom kakve dosad niste probali, za sam kraj VIP nedelje

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.